Asya - Pasifik
Uygur Profesör idam alabilir
Çin’in Uygurlar'a yönelik sert politikalarını eleştirdiği için “ayrılıkçılık” suçuyla Ocak ayında gözaltına alınan Profesör İlham Tohti'nin idam cezasına çarptırılabileceği belirtildi.
Konular:
Çin
yaklaşık bir buçuk aydır nerede tutulduğu bilinmeyen pekin minzu üniversitesi'nde görevli profesör tohti'nin resmi olarak tutuklandığı açıklandı.
tohti’nin avukatı li fangping, müvekkilinin adının halkın gözünde lekelendiğini söyledi. li, idam cezasının ihtimaller arasında olduğunu ancak tohti’nin şiddet kullanmaması sebebiyle cezasının 10 yıl hapis ile müebbet hapis cezası arasında değişebileceğini belirtti.
profesörle görüştürülmeyen li, “davanın sonucunu bekleyeceğiz. ancak pek iyimser değiliz” dedi.
çin ceza kanunu’na göre “ayrılıkçılık” suçunun cezası idam.
'polis takip ediyor'
tohti'nin eşi guzeyle nur, reuters’a yaptığı açıklamada suçlamaları "saçma” olarak değerlendirdi. nur, “ilham ayrımcılık yaratacak hiçbir şey yapmadı. ben de baskı altındayım. evimden çıktığım anda polis takibindeyim” dedi.
çin’de uygurlar'ın yaşadığı, resmi adı sincan olan doğu türkistan’da doğan 45 yaşındaki tohti, daha önce de verdiği röportajlar ve derslerinde anlattıkları nedeniyle birkaç kez gözaltına alınmıştı.
son olarak tohti, 16 ocak’ta polis tarafından evi basılarak gözaltına alınmış, bilgisayarına ve birçok belgeye el konmuştu.
abd uyardı
amerika birleşik devletleri dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, çin’in tutumunu ifade özgürlüğü ihlâli olarak değerlendirdi.
çin otoritelerine seslenen psaki, tohti'nin en kısa sürede salıverilmesi gerektiğini söyledi.
sincan durulmuyor
sincan özerk bölgesinde 10 milyon uygur türk'ü yaşıyor. bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 45'i müslüman uygurlardan oluşuyor.
insan hakları izleme örgütü 2013'teki raporunda çin'i, bölgede yaygın bir etnik ayrımcılık, dini faaliyetlere yönelik baskı ve artan bir kültürel sindirme politikası uygulamakla suçlamıştı.
çin yönetimi ise bölgedeki şiddet olaylarından "terörist" olarak tanımladığı "ayrılıkçı grupları" sorumlu tutuyor.
temmuz 2009’da sincan'ın başkenti urumçi’deki ayaklanmada 197 kişi hayatını kaybetmiş, 1721 kişi ise yaralanmıştı.
2013’te ise bölgede meydana gelen farklı olaylarda uygur, han çinlileri ve farklı etnik gruplardan olmak üzere 100 kişi hayatını kaybetmişti.
kaynak: reuters
Yorumlar