Bilim-Teknoloji

Uzaya asansörle çıkacaklar

Kanada merkezli bir firma yerden 20 kilometre yüksekliğe erişecek uzay asansörü için patent aldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Uzay asansörü yerden 20 kilometre yüksekliğe erişecek. [Fotoğraf: Thoth Technologies]

uydu ve astronotları uzaya göndermek için alternatif bir yöntem olarak kabul edilen uzay asansörü gerçek olmaya bir adım yaklaştı.

roketlerin kullanımını azaltacak ve yörüngeye yük ve insan gönderme maliyetini kısacak uzay asansörünün ilk patentini kanada merkezli thoth technology firması aldı.

firmadan yapılan açıklamada, astronotların elektrikli asansör ile 20 kilometreye çıkacağı, burada bekleyen uzay araçları ile kısa sürede yörüngedeki görev bölgelerine gidecekleri belirtildi.

thoth firması, roket ateşlemesinden yüzde 30 daha ucuz olacak projenin, tekrar kullanılabileceği için yakıt ve donanım tasarrufu sağlayacağını ifade etti. thoth ceo'su caroline roberts, 20 kilometreden havalanacak uzay araçlarının uçuşlarının ardından asansörün tepesindeki piste dönerek yakıt ikmali yapacaklarını söyledi.

roberts, spacex'in yeniden kullanılabilir roket projesinin de iyi bir fikir olduğunu, ancak uzay asansörünün çok daha kullanışlı olacağını savundu. roberts, 'okyanustaki bir platforma roket indirmek yerine 20 kilometrede uzay araçları bekletmek çok daha mantıklı' ifadesini kullandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;