Bilim-Teknoloji

Vahşi hayvanların sayısı yarı yarıya azaldı

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan rapor, vahşi doğada yaşayan hayvan popülasyonunun 1970'ten bu yana yarı yarıya azaldığını ortaya koydu. Rapora göre, insanlığın tüketimini karşılamak için 1.5 Dünya gerekiyor.

İnsanların tüketimi vahşi hayvanların sayısını hızla azaltıyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

wwf tarafından iki yılda bir hazırlanan living planet raporu, vahşi doğada yaşayan canlıların sayısında ciddi bir azalma olduğunu ortaya koydu. rapora göre, vahşi hayvan popülasyonu 1970'ten bu yana yüzde 50 oranında azaldı. canlı türlerinin en hızlı yok olduğu bölgeler ise, yüksek gelirli ülkelerin kaynak taleplerini karşılamak için biyo-çeşitliliğin en çok zarar gördüğü düşük gelirli ve tropikal bölgeler.

wwf başkanı ve ceo'su carter roberts, "dünyamızın yaşam sunma özelliğini giderek yok ediyoruz" ifadesini kullandı. roberts açıklamasında, "en kötü tahminlerin önüne geçmemizi sağlayacak bilgi ve araçlara sahibiz. kaynakları sınırlı bir dünyada yaşıyoruz ve artık bu limitlere göre hareket etmemizin vakti geldi" yorumunda bulundu.

1.5 dünya'ya ihtiyacımız var

10 binden fazla kuş, kertenkele, memeli ve balığın verilerinin yer aldığı yaşayan gezegen indeksi'ne göre, 1970-2010 arasındaki 40 yıllık süreçte vahşi hayvan sayısı yüzde 52 azaldı. wwf'nin 2012'de sunduğu en son raporda ise, 1970-2008 arasındaki azalmanın yüzde 28 olduğu belirtilmişti. en son veriler geçmişteki tahminlerden çok daha kötü bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu gösterdi.

indekse göre, 1970-2010 arasında en büyük azalma yüzde 76 ile tatlısu türlerinde yaşandı. bu grubu, her ikisi de yüzde 39 azalma gösteren deniz canlıları ve kara hayvanları takip etti.

rapor, doğal kaynakları kullanma miktarına göre en büyük ekolojik ayak izine sahip ülkenin kuveyt, ikinci ülkenin ise katar olduğunu belirtti. tüketilen kaynakların geri kazanılma hızını belirleyen ölçüme göre, yoğun nüfuslu abd, çin, endonezya ve hindistan ekolojik ayak izi büyüklüğünde önde gelen ülkeler olarak belirdi.

küresel ortalama tüketime göre, insanlık 1.5 dünya'ya ihtiyaç duyuyor. eğer tüm insanlar kuveyt'te yaşıyor olsaydı 4.8; abd'de yaşıyor olsaydı 3.9 dünya'ya ihtiyacımız olacaktı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;