AKP

Ve 'Hoca' Başbakan

AK Parti'nin yeni genel başkanı ve Türkiye'nin yeni başbakanını, Tayyip Erdoğan açıkladı: "Partimizi 27 Ağustos’ta AK Parti’nin olağanüstü kurultayına, genel başkan adayı olarak taşıyacak kişi Dışişleri Bakanı ve Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu kardeşimdir."

ak parti myk toplantısının ardından belirlenen yeni genel başkan ve başbakan, tayyip erdoğan tarafından açıklandı.

erdoğan, "27 ağustos’ta ak parti’nin olağanüstü genel kuruluna, genel başkan adayı olarak girecek arkadaşımız dışişleri bakanımız, konya milletvekilimiz ahmet davutoğlu kardeşimdir" dedi.

erdoğan, "kongrede delegelerimizin takdiriyle genel başkan olması durumunda türkiye cumhuriyeti'nin 62. hükümeti'nin başbakan adayı da, belki biraz acele ediyorum ama, aynı şekilde mevcut dışişleri bakanımız, konya milletvekilimiz ahmet davutoğlu'dur" dedi.

erdoğan'ın çağrısıyla kendisinden sonra kürsüye çıkan davutoğlu'nun ilk sözleri, "sayın cumhurbaşkanım, değerli dava arkadaşlarım. sizleri ve tüm vatandaşları saygı ve muhabbetle selamlıyorum. sayın cumhurbaşkanım, zat-ı alinizin öncülüğünde, yoğun istişareler neticesinde böylesi kutlu bir göreve aday gösterilmiş olmaktan büyük bir onur duyuyorum" oldu.

"paralel yapıyla mücadele azmi belirleyici oldu"

erdoğan, ahmet davutoğlu'nun belirlenmesinde "paralel yapıyla mücadele azmi ve kararlılığı etkili olmuştur" dedi. 

"inanıyorum ki bu mücadeleyi beraber yürüteceğiz. çok açık net söyledim. yani cumhurbaşkanı olmak paralel yapıyla mücadelemi asla aksatmayacaktır. ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu tür unsurlara karşı başta şahsım olmak üzere, gerek kabinemiz, parlamentodaki tüm grubumuzun bu desteği vermesi inanıyorum ki 2023 türkiye’sinin çok daha farklı konuda güçlenmesine fırsat tanıyacaktır."

"davutoğlu kardeşim bunun bedelini ödedi"

"bununla ilgili mücadeleyi davutoğlu kardeşimin vereceğine inanıyorum. mit tir’larının önünün kesilmesinden, çok gizli toplantının dinlenmesine, yapılan yardımlardan, paralel medyada çıkan iftiralardan, birçok noktada ahmet davutoğlu kardeşim bunun bedelini ödedi. paralel yapının niyetini de çok açık, net gördü. bu mücadeleyi kararlı bir şekilde yürütmenin de üzerimizde önemli bir görev olduğuna inanıyorum."

kongre 27 ağustos'ta

davutoğlu'nun genel başkanlığı 27 ağustos'taki ak parti kongresi'nde resmileşecek.

kongrede parti yönetimi tarafından belirlenen isim dışında aday çıkması beklenmiyor.

erdoğan, cumhurbaşkanlığı görevini gül'den devralacağı 29 ağustos'tan sonra da davutoğlu'na yeni hükümeti kurmakla görevlendirecek. 

"her kademede istişareler yaptık"

erdoğan, davutoğlu ismini açıkladığı konuşmasında şunları söyledi: 

"bu süreçte birçok isim öne çıktı. bütün istişare kurullarında öne çıkan her isim bizim için önemli isimlerdir. partimiz içinden genel başkanlık ve başbakanlık görevine layık birçok isim çıkmıştır. bu da bizim için gurur vericidir. "kim var" dendiğinde bu davayı omuzlama gücüne ve liyakatına sahip çok sayıda arkadaşımız olduğunu görüyorum. bir değil, iki değil, çok sayıda arkadaşımız bu göreve önerildi. süreci, kardeşlik hukuku içerisinde bir noktaya getirdik."

"çok sayıda şey yazıldı, çizildi ama biz duymadık. çünkü bu hareketin birliği her şeyden önemlidir. partimiz içinde nifak çıkması için ellerini ovuşturanlar oldu. partimiz içinde çatlak çıkarmak için gayret gösterenler oldu. bunların hepsini biliyoruz. bu tuzakların hiçbirine düşmedik. bu süreci kardeşlik hukukuyla bu noktaya getirdik. asıl imtihan olağanüstü genel kurulun ardından başlayacak. yeni genel başkan ve onun çalışma arkadaşları önemli bir süreçten geçecektir. bu teşkilat yeni genel başkanına sahip çıkacak ve başarısı için her türlü fedakarlığı gösterecektir."

"hepsiyle yürümek mümkün değil"

"istişare sürecinde ortaya çıkan çok sayıda isim arasından elbette birini seçmemiz gerekiyordu. futbol oynadığım zamanlarda hocamız ‘kadro 18 kişi, ama maçta 11 kişi oynayacak. dolayısıyla 7 kişi yedek kulübesinde kalacak. ben üçünü değerlendireceğim’ derdi. tabii 11’imizi sahaya sürer, 7 kişi orada kalırdı. siyasetin de böyle bir yapısı var ve belli kriterler devreye girer ve siz bu kriterler üzerinden takımınızı oluşturursunuz. hepsiyle yürümek mümkün değil. kriterlerimizden ilki ve en önde geleni 3 dönem kriteriydi. 14 ağustos 2001’de koyduğumuz bu kural bugüne kadar bozulmadı, inanıyorum ki bozulmayacak."

"bir başka husus da genel başkan ve başbakanlık görevlerinin aynı arkadaşımızda olmasıydı. çünkü bu güç dağılımını bölmeye kalkarsak başarıyı peşinen allah muhafaza yok etmiş oluruz. aynı kişi olmalarını önemli bir kriter olarak belirledik. adayımız liyakat ve ehliyet gözetilerek belirlendi."

"teşkilatımız davutoğlu’nu destekleyecektir"

davutoğlu’na başarılar dileyip yanında olacağını vurgulayan erdoğan ayrıca, yeni anayasa kararlılığını da hatırlattı.

“kabinenin davutoğlu idaresinde devam edeceğine inanıyorum. sayın davutoğlu’nun yanında olacağım, bundan kimsenin şüphesi olmasın. bütün teşkilatımız ve grubumuz da sayın davutoğlu’nu destekleyecektir. bugün, bu tercihimizle, komşularımız, tüm mazlumlar da dualarını bizlere bir kez daha göndereceklerdir. bu tercihimizle bölgemizde ve dünyada barış dayanışmanın ne denli istendiğini de ortaya koymuş oluyoruz. dış politikada vicdani boyutun öne çıkmasına önem veren davutoğlu, milli ve küresel boyutta daha güçlü savunacaktır.”

“hasımlarımızı sevindirmeyeceğiz”

“yeni anayasa meselesi türkiye’nin öncelikli meselesidir. tekrar etmekte fayda görüyorum, çok önemli ve hassas bir sınavdan geçiyoruz. önümüzdeki bir hafta çok önemli. ardından başlayacak uzun süreç önemli. hasımlarımızı sevindirmeyeceğiz. partimiz içinde emelleri olanlara imkan vermeyeceğiz. bir olarak kardeş olarak kongreye gidecek ardından başlayacak süreçte de ak parti’nin isimler üzerinden değil, dava üzerinden ilerleyen bir parti olduğunu herkese göstereceğiz.”

“tabi yazanlar çizenler, muhalefetin farklı versiyonları değişik şekilde yaklaşım gösterebilirler. onlar görevlerini yapıyor, biz de görevimizi yapacağız. kongreyle ilgili tüm hazırlıklarımız tamam. buradan yine tüm ak parti teşkilatımıza sesleniyorum: ankara arena kapalı spor salonunda, haftaya çarşamba günü orayı gümbür gümbür dolduracağız. birliğimizi beraberliğimizi tüm türkiye’ye, dünyaya tekrar bu kongreyle hem teyit hem tescil edeceğiz. bunlar birer yenilenmedir. ve bunu bizler partimiz için, ülkemiz ve milletimiz için önemli bir değerler silsilesi halinde yükselteceğiz.”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;