Amerika

Venezuela'nın yeni lideri Maduro

Ülkede pazar günü yapılan seçimi oyların yüzde 50,7'sini alan Başkan Yardımcısı kazandı. Muhalif lider Capriles ise sonuca itiraz etti.

Haberin Öne Çıkanları

Chavez'in veliahtı

Fark, 300 bin oydan az

Capriles: Oylar yeniden sayılsın

Eski bir otobüs şöförü ve sendika aktivisti olan Maduro, Chavez tarafından önce Dışişleri Bakanı yapılmıştı. [AFP]

venezuela’da pazar günü yapılan başkanlık seçimini, mart ayında ölen hugo chavez’in daha önce halefi ilan ettiği nicolas maduro kazandı. muhalif lider henrique capriles ise sonuçlara itiraz ederek oyların yeniden sayılmasını istedi. 

ulusal seçim komisyonu'nun pazar gecesi açıkladığı sonuçlara göre oyların maduro yüzde 50,7'sini, capriles ise yüzde 49,'7 sini aldı. iki aday arasındaki oy farkı ise 300 binden az. 

seçimi kaybettiğinin açıklanması sonrası destekçilerine seslenen henrique capriles, oy verme süreci sırasında çok sayıda usulsüzlük yapıldığını tespit ettiklerini öne sürdü. capriles, "gerçeğin bilinmesini istiyorum. bu gerçeğin ortaya çıkması için elimizden geleni yapacağız. bay maduro, daha önce gayri meşru işler yaptınız mı bilmem ama şu an kesinlikle yaptınız" dedi.

venezuelalı yetkililer, 200 uluslararası gözlemcinin de izlediği seçimlerin sakin geçtiğini ve herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını bildirdi.

nicolas maduro ise capriles'in itirazı üzerine oyların yeniden inceleneceğini açıkladı. 

başkent karakas'tan bildiren bildiren al jazeera muhabiri  lucia newman, ülkede seçim sonrası son derece gergin bir ortam olduğunu aktardı. newman, oyların ne zaman yeniden sayılacağının da bilinmediğini bildirdi. 

yaklaşık altı yıl görevde

19 nisan'da yemin edecek olan maduro, 2019 yılı ocak ayına kadar görevini sürdürecek. maduro'nun, ülkede yoksulluk oranını yüzde 50'den yüzde 29'a düşüren chavez'in politikalarını sürdürmesi bekleniyor. 

maduro, önceki başkanlık seçimi sonrası dönemin lideri hugo chavez tarafından başkan yardımcısı olarak atanmıştı. 

eski bir otobüs şöförü ve sendika aktivisti olan maduro, daha önce uzun süre chavez'in en yakın danışmanlarından biri olmuş ve altı yıl boyunca dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

venezuela'yı 14 yıl boyunca yöneten hugo chavez ise kansere karşı yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü mücadeleyi mart ayında kaybetmiş ve 58 yaşında yaşamını yitirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;