Küba

Videografik: Fidel Castro

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, 90 yaşında hayata veda etti. Küba'nın modern tarihini şekillendiren Castro'nun geride bıraktığı izlere kısa bir bakış.

Konular: Küba, Raul Castro

batının son büyük komünist figürü, küba devrimi'nin lideri fidel castro, 90 yaşında öldü.

silahlı mücadeleyi başlatan castro, darbeyle yönetimi ele geçiren abd müttefiki general fulgencio batista'yı 1959'da devirdi.

soğuk savaş döneminde, domuzlar körfezi çıkarmasında da abd'yi bozguna uğrattı. sayısız suikast girişimine maruz kalan castro, her daim abd'nin başına dert oldu. abd, yanı başındaki küba'ya sert bir ambargoyla karşılık verdi. müttefiki sovyetler birliği’nin yıkılmasıyla desteği yitiren küba, yaptırımlarla yoksul düştü, nüfusu azaldı.

pek çok sosyalist lider, castro’ya hayranlığını ve desteğini gösterdi. purosu, yeşil kıyafeti, sakalı ve kepiyle sembol hâline gelen castro, venezuela lideri hugo chavez'le ittifak kurdu. 2013'te ölen venezuelalı lider de sıkı bir abd karşıtıydı.

2006'da geçirdiği önemli bir ameliyat sonrası, görevi 1959'dan beri savunma bakanlığı yapan kardeşi raul'e bıraktı. küba rejimi, zamanla gevşeyerek abd ile buzları eritmeye başladı ve başkan obama döneminde ilişkiler yeniden tesis edildi.

ömrüne bir fikir adamı olarak devam eden castro, çok sayıda makale ve kitap yazdı. sevenleri onu küba'nın başarılı sağlık ve eğitim sisteminin mimarı olarak, karşıtları ise bir diktatör olarak hatırlayacak.

castro 90 yaşında, 25 kasım 2016'da hayata veda etti.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;