Bilim-Teknoloji

Wikipedia makalelerini yazılımlar üretiyor

Dünyanın en büyük dijital ansiklopedisi olan Wikipedia'nın hızla artan makalelerinin arkasında otomatik yazılımların olduğu tespit edildi. Botlar, günde yaklaşık 10 bin makale yazıyor.

Konular: Bilim-Teknoloji
Wikipedia'nın binlerce makalesi yazılımlar tarafından üretiliyor. [Fotoğraf: Shutterstock]
wikipedia'da hızla artan makale sayısının arkasında botlar olarak da adlandırılan otomatik yazılımların olduğu anlaşıldı. yazılımlar, veri tabanlarından çektikleri bilgileri daha sonra standart şablonlar altında metin haline getiriyor.
wall street journal'ın (wsj) haberine göre, sadece isveç'te bulunan tek bir bot, wikipedia için 2.7 milyon makale yazmış durumda. bu sayı, ansiklopedideki toplam makalalerin yüzde 8.5'ine denk geliyor. 
söz konusu botun 'lsjbot' adını taşıdığı ve isveçli akademisyen sverker johansson tarafından geliştirildiği belirtildi. dil bilimi, sivil mühendislik, iktisat ve parçacık fiziği alanlarında uzman olan johansson'un editör botu, günde 10 bin makale yazabiliyor. 
'makalelerin birçoğunu inekler yazıyor'
wsj'nin mercek altına yatırdığı bot, ağırlıklı olarak hayvan türleri ve filipinler'deki küçük kasabalar hakkında makaleler üretiyor. lsjbot'un ürettiği makalelerin üçte ikisi filipin dilinde, üçte biri ise isveççe yazılıyor. johansson'un konuyu belirlemesinin ardından, bot makaleyi otomatik olarak yazarak wikipedia'da yayına alıyor. 
lsjbot'un yanı sıra, wikipedia için farklı dillerde makaleler üreten birçok bot yer alıyor. bunlardan bir tanesi, abd'deki şehirler ve bölgeler hakkında makaleler üreten 'rambot.'
wikipedia'daki makalelerin ne kadar doğru içeriğe sahip olduğu tartışması giderek büyüse de, johansson yaptığı işi savundu. wsj'ye açıklama yapan isveçli akademisyen, 'wikipedia yazarlarının büyük kısmının ineklerden oluştuğunu' söyledi. 
johansson, isveççe wikipedia'da 'yüzüklerin efendisi' serisine ait 150'den fazla karakteri anlatan sayfa olduğunu ancak vietnam savaşı'ndaki isimlerden sadece 10 tanesine yer verildiğini söyledi. 
wikipedia'nın bot yazarlarının tüm listesine bu bağlantıdan bakılabilir: http://en.wikipedia.org/wiki/category:all_wikipedia_bots 
kaynak: wsj ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;