Türkiye

Yabancıya, gurbetçiye KDV'siz konut

Yabancılara ve yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına konut satışında KDV istisnasını da içeren torba teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklif, vergisini düzenli ödeyenlere yüzde 5 indirim getirirken iş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla Esnaf Ahilik Sandığı kurulmasını da öngörüyor.

Konular: Türkiye

tbmm genel kurulunda, mükelleflere vergi indirimi, ahilik esnaf sandığı kurulması, yabancılar ile gurbetçilere konut ve iş yeri satışında kdv istisnası, tedaş ve tarımsal kredi alacaklarının yeniden yapılandırılması düzenlemelerini de içeren "torba kanun teklifinin" birinci bölümü kabul edildi.

teklife göre yabancılar ile 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan türk vatandaşları, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları iş yeri ve konutta kdv ödemeyecek.

kdv istisnasından yararlanarak türkiye'de konut veya iş yeri satın alanlar bu gayrimenkullerini bir yıl satamayacak, bu konut ve iş yerlerini bir yıl içerisinde satması halinde, zamanında alınmayan vergi tahsil edilecek.

esnaf ahilik sandığı kuruluyor

teklifle, işsizlik sigortası kanununda düzenlemeye gidilerek iş yerini kapatan ya da zor durumda kalan esnafa belirli bir süre ödeme yapmak amacıyla esnaf ahilik sandığı kurulması öngörülüyor.

sandığın gelirleri esnaf ahilik sandığı primlerinden, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlardan, sandığın açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkılardan, sigortalılardan alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, diğer gelir ve kazançlar ile bağışlardan oluşacak.

esnaf ahilik sandığı sigortası zorunlu olacak. düzenleme kapsamına giren ve halen faaliyette olanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, faaliyetine daha sonra başlayanlar ise başladıkları tarihten itibaren esnaf ahilik sandığı sigortalısı olacak.

esnaf ahilik sandığı sigortasının gerektirdiği ödemeleri, hizmet ve yönetim giderlerini karşılamak üzere, sandık sigortalıları ve devlet, esnaf ahilik sandığı primi ödeyecek.

isteğe bağlı sigortalılar, jokey ve antrenörler, köy ve mahalle muhtarları ile tarımsal faaliyette bulunanlar kapsam dışında tutulacak.

vergisini düzenli ödeyen mükellefe indirim

gelir vergisi kanununun 121. maddesi, "vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi" başlığıyla yeniden düzenleniyor.

buna göre; ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans ve emeklilik şirketleri ile emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) belirlenen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek.

hesaplanan indirim tutarı 1 milyon liradan fazla olamayacak.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;