Amerika

Yahoo ve Google da izlenmiş

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), internet devlerinin iletişim hatlarından kullanıcılara ait verileri kopyaladığı ortaya çıktı.

NSA Başkanı Keith Alexander gizli izlemelerle ilgili olarak ABD Temsilciler Meclisi'ne bilgi verdi. [AFP]

amerikan washington post gazetesi, abd yönetimini tüm dünyada zor durumda bırakan gizli dinleme ve izleme skandalının yeni bir boyutunu ortaya çıkardı. gazete, amerikan ulusal güvenlik ajansı'nın (nsa) yahoo ve google gibi internet devlerinin ağları üzerinden çok büyük çapta izleme ve kaydetme yaptığını ileri sürdü. iddialar yine eski nsa çalışanı edward snowden'ın sızdırdığı belgelere dayanıyor.

belgelere göre nsa, yahoo ve google gibi internet devlerinin tüm dünyadaki merkezlerini birbirine bağlayan ana fiberoptik iletişim hatlarına gizlice girdi, çok büyük miktarda e-posta yazışmasını ve kullanıcı bilgisini kaydetti.

habere göre muscular adı verilen program ingiliz hükümetinin iletişim merkezi ortaklığıyla gerçekleştirildi. 30 günlük bir sürede çoğu amerikalılara ait 181 milyon kayıt alındı.

"serbest erişim hakkımız yok"

nsa başkanı keith alexander gazetenin haberiyle ilgili olarak 'nsa'nın amerikan şirketlerinin sunucularına serbest erişim hakkının olmadığını' belirtti.

iddialar amerikan hükümeti ile teknoloji devlerinin arasını açabilir. 

google bu programın farkında olmadıklarını belirtti, "hükümetin yaptığı ileri sürülen veri kopyalama faaliyetinin boyutundan çok rahatsızız" açıklamasını yaptı.

yahoo da veri merkezlerinin çok sıkı önlemlerle korunduğunu, herhangi bir devlet kurumuna bu merkezlere ulaşım hakkı vermediklerini öne sürdü.

google ve yahoo gibi internet devleri, deniz aşırı ülkelere veri göndermede genellikle ortak fiber optik hatları kullanıyor.

nsa'nın mahkeme kararıyla yahoo ve google'dan kullanıcı bilgilerini talep etme hakkı da bulunuyor.

 “müttefikleri izlemek temel prensip”

nsa'nın istihbarat toplamak için müttefikleri de dahil 35 lideri dinlediği iddiaları washington'ı diplomatik alanda da zor durumda bırakıyor.

temsilciler meclisi istihbarat komitesi, salı günü üst düzey istihbarat yetkililerinin ifadesini aldı. ulusal istihbarat dairesi başkanı james clapper, müttefikleri dinlemenin istihbarat camiasında yaygın bir faaliyet olduğunu savundu, ‘müttefiklere yönelik yapılan takiplerin temel prensip’ olduğunu belirtti.

nsa'nın dinlediği iddia edilen isimlere her gün bir yenisi ekleniyor. italya'da yayımlanan panaroma dergisine göre nsa'nın dinlediği numaralar arasında vatikan da bulunuyor.  

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;