2014 Yerel seçim

Yalova'da 228 oy farkla CHP

Yalova'da belediye başkanlığı seçimini resmi olmayan sonuçlara göre CHP'li Vefa Salman kazandı. AK Parti ise "800-900 civarında oy için itirazlarımız baki" dedi.

Konular: Türkiye

30 mart'ta önce bir oy farkla ak parti'nin sonra 6 oy farkla chp'nin kazandığı ancak iptal olan seçimin tekrarı yine çekişmeli oldu. bu kez de seçimi kazanan 228 oy farkla chp oldu.

chp'li vefa salman 29 bin 227 oyla, oyların yüzde 47,99'unu alarak belediye başkanı seçildi. 

ak partili yakup koçal'ın aldığı oy ise 28 bin 999'da kaldı. oy oranı ise yüzde 47,62.  

Yalova'daki seçim tutanağına göre kazanan CHP'li Vefa Salman.
chp'li ince: çatı bu

chp grup başkanvekili muharrem ince yaptığı ilk açıklamada "işlem bitmiştir. seçimi aldık. zaten biz 30 mart'ta seçimi almıştık. bir hakkın, bir mağduriyetin giderilmesi oldu bu" dedi. 

daha sonra vefa salman'la birlikte otobüsün üzerinden chp'lilere seslenen ince, "bu seçimi sadece chp'lilerin oylarıyla almadık" dedi. ince şöyle devam etti:

"başka partilere mensup kardeşlerimiz de partimize oy verdi. onlara teşekkür ediyorum; gözlerinden, ellerinden öpüyorum. asla bunu inkar etmiyoruz. türkiye'de konuşulan bir çatı olayını işte siz yalova'da gerçekleştirdiniz. çatı bu. türkiye'ye moral oldunuz. türkiye'nin vicdanlarını ve yüreğini rahatlattınız. türkiye'de beraber olursak, diri olursak neler yapabileceğimizi gösterdik. bir yanda devletin gücü, bir yanda milletin gücü. millet devletin gücünü yenmiştir. sokak aralarındaki bakanlar, meydanlarda vaat veren başbakan, sokak aralarındaki milletvekilleri, devletin valisi, aklına kim geliyorsa; türkiye cumhuriyeti'nin bankası, parası, devleti, gücü, bakanlığı, greyderi, dozeri, tankı, topu ne varsa geldiler ama geldikleri gibi gittiler."

"bunları yenmekten yoruldum"

seçimi kazanan vefa salman ise kendisine oy versin, vermesin herkesin başkanı olacağını anlattı. zorlu bir yarış olduğunu söyleyen salman, "bunları yenmekten yoruldum vallahi billahi. umarım bir daha itiraz edip de beni bir daha bağırtmazlar. burada herkesin emeği var. vefaya yalova vefasını gösterdi" diye konuştu.

ak parti'den itiraz 

ak parti genel başkan yardımcısı abdulhamit gül ise "bugün yalova'da şu an kesin olmayan sonuçlar var ama yalova halkımızın vermiş olduğu karara saygılıyız. şu anda ilgili avukat arkadaşlar, seçim kurulunda gerekli itirazları yapıyor. 800-900 civarında oyla ilgili itirazlarımız baki. gerek sandık esnasında gerek seçim kurulunda itirazlarımız var. bunları da gerçekleştireceğiz. kesin sonuçları da seçim kurulu kamuoyuyla paylaşacaktır. bu sonuçların ülkemiz için, yalova için hayırlı olmasını diliyoruz" dedi.

AK Parti Yalova İl Başkanlığı'nda kurulan ekrana göre seçimi 170 oyla CHP kazandı. [Fotoğraf: İrfan Bozan / Al Jazeera]
 
akp ekranında 'chp' yazdı

ak parti yalova il merkezinde kurulan ekranda partinin kendi veri tabanına göre sonuçlar açıklandı. buna göre de chp 170 oyla seçimi kazandı. bu bilgiye göre chp 29 bin 140, ak parti 28 bin 970 oy aldı. 

oylar iki partiye

seçim akp ve chp arasında geçti. bu iki parti arasında en fazla oyu alan mhp'li adaya 843 oy çıktı. oy oranı da yüzde 1,38'de kaldı. hdp'nin oy oranı da 623 oyla yüzde 1,02 oldu. diğer partiler yüzde 1'i de geçemedi. 

yerel seçimlerin yapıldığı 30 mart'ta, il merkezinde oyların sayımından sonra ak parti adayı yakup koçal'ın bir oy farkla seçimi kazandığı açıklanmıştı. chp'nin merkez ilçe seçim kurulu'na yaptığı itiraz nedeniyle oylar yeniden sayılmış ve bu kez chp adayı vefa salman'ın 6 oy farkla önde olduğu duyurulmuştu. ak parti'nin oy verme ehliyeti bulunmayan bazı kişilerin de oy kullandığı yönündeki itirazı üzerine ysk, belediye başkanlığı seçimini iptal etmişti. yalova belediye meclisi üyelikleriyle ilgili seçim sonuçları ise onaylanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;