Recep Tayyip Erdoğan

'Yanlış olduğu ortaya çıktı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'e karşı savaşan PYD güçlerine havadan silah gönderilmesini eleştirdi; "Silahların bir kısmının IŞİD’in eline geçtiğini kendileri de kabul ettiler. Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı" dedi.

Konular: Türkiye
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan [Fotoğraf: AA / Arşiv]

resmi ziyaret için letonya ve estonya'ya gitmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, abd öncülüğündeki koalisyonun işid'e karşı savaşan pyd'ye havadan silah göndermesini değerlendirdi:

"attıkları o silahlar, belki bir kısmı pyd'nin eline geçti ama bazısı da işid'in eline geçti. adamlar günlerdir kendi sitelerinden yayınlarını yapıyorlar. sandıkları açarak gösteriyorlar. yani kime burada destek verildiği açık net ortaya çıkıyor."

"koridoru biz önerdik"

erdoğan koridor hakkında da konuştu:

"peşmergelerin aynul arab’a, yani kobani’ye geçişiyle ilgili olarak sayın obama’yla yaptığımız görüşmede bu teklifi zaten ben yapmıştım. pyd ve pkk gruplarına vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez. bunu söylemiştik. burada atılacak adım bir özgür suriye ordusu ile işbirliği burada bizim açımızdan kabul edilebilir; iki, peşmergeyle böyle bir işbirliği kabul edilebilir.

sözcüleri bir şey söylüyorlar, pyd’nin iki gün dayanabilecek güçleri var. bunlar medyada farklı şekilde yorumlanıyor. en son düşen görüntüler ortada. havadan atılan bütün bu silahlar pyd’ye atılıyor denilen silahların bir kısmının işid’in eline geçtiğini kendileri de kabul ettiler. böyle bir operasyon tanımlanamaz. siz kime, nereye destek veriyorsunuz, her şey ortada. musul’daki operasyonun zeminine baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. iki gün geçti, kobani düşmedi. kobani niye stratejik anlamıyorum. çünkü sivil kalmadı. kobani’de sadece 2 bin kadar savaşan insan var. peşmergeye evet demediler. şimdi kısmen evet dediler. biz de buna yardımcı olacağımızı söyledik.

nereden geçeceklerini buralarda görev yapan birimlerimiz görüşüyorlar. lafını yaparak değil, uygulamasını yaparak hayata geçirirler."

al jazeera muhabiri didem özel tümer, erdoğan’a “afganistan’da uçaktan dönerken pyd’ye silah yardımına evet demeyeceğinizi söylediniz. uçaktan indikten sonra da obama’yla görüştünüz. ertesi sabah da silah yardımının yapıldığı ortaya çıktı. o konuşmada tam olarak obama’ya ne söylediniz? peşmergenin geçişine evet, silah yardımına hayır mı dediniz?” diye sordu. erdoğan, “anlamışsın zaten. yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı. tamamı onların eline gitmedi, demek doğru bir şey mi? bunların çok daha akılcı yolu varken, dostlar alışverişte görsün mantığıyla böyle bir hareket böyle hassas bir konuda yapılamaz” cevabını verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;