Kültür-Sanat
Yazının binlerce yıllık tarihi
Nisan'da açılacak ‘Kayıp Dillerin Fısıldadıkları’ sergisi, doğuşundan bugüne yazının tarihini örnekleriyle anlatıyor.
rezan has müzesi’nin yeni sergisi, resim olarak ortaya çıkışından bugün kullanılan farklı şekillerine kadar yazıya ilişken önemli bir kaynak niteliğinde. ‘kayıp dillerin fısıldadıkları’ adlı sergi, 24 nisan – 1 temmuz 2014 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.
yazının keşfi mö. 6 bin yılının ortalarında, anadolu halklarından biri olan sümerler döneminde gerçekleşti. yazıyla birlikte insanlık tarihinin de başladığı kabul ediliyor.
insanlığın ve medeniyetin izini sürmeyi mümkün kılan yazı, zaman içerisinde çok fazla değişime ve dönüşüme uğradı. kurallar, kanunlar, günlük yaşam ve ticari ilişkilere dair pek çok bilginin yer aldığı eski yazıtlar, geçmiş ve bugünü birbirine bağlayan en önemli belgeler. rezan has müzesi’ndeki sergiyle birlikte yazıyı farklı örnekleri ile birlikte görmek, hem karşılaştırma yapma olanağı sağlayacak hem de yazının gelişimiyle birlikte toplumların gelişimine dair bir fikir verecek.
kayıp dillerin fısıldadıkları sergisinde, piktogramdan çivi yazısına; hititçe’den frigçe’ye; urartuca’dan likçe ve karca’ya; antik yunanca’dan latince’ye değin çözülen, çözülemeyen, bilinmeyen ve kaybolan pek çok dilin örnekleri yer alıyor.
yazı paneli
sergiyle birlikte kadir has üniversitesi rezan has müzesi’nde bir de panel düzenlenecek. eski ve yeni yazının tarihini, uzmanlar bir araya gelerek tartışacak. 24 nisan 2014 perşembe günü saat 15:30’da gerçekleştirilecek panelde prof. dr. recai tekoğlu, doç. dr. hamdi şahin ve doç. dr. hüseyin sami öztürk kendi yazı deneyimlerini izleyicilerle paylaşacaklar.
Yorumlar