Yemen

Yemen’de 80 Husi öldürüldü

Yemen’in Sünni aşiret mensupları ile Şii Husiler arasındaki çatışmalar diğer bölgelere yayılarak devam ediyor. Beyda eyaletinde pusuya düşürülen 80 Husi öldürüldü.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Yemen'de El Kaide ile Husiler arasındaki çatışmalar artıyor. [Fotoğraf: Reuters]

aşiret kaynaklarından alınan bilgiye göre, ülkenin orta kesiminde yer alan beyda’ya bağlı reda’a kasabasının esbil dağı’nda husiler ile aşiret mensupları arasında devam eden çatışmada 80 husi öldürüldü.

husilerin pusuya düşürülerek öldürüldüğünü duyuran aşiret kaynakları, 20 husi’nin de esir alındığını ifade etti.

olayla ilgili husiler tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.

ülkenin çeşitli illerinden farklı aşiretlere mensup yaklaşık bin kişi, husilerle çatışan aşiret mensuplarına yardım amacıyla beyda’ya hareket etmişti. bölgedeki kaynaklar silahlı aşiret mensuplarının büyük kısmının kente ulaştığını söyledi.

husiler yayılmaya çalışıyor

son olarak rada’da manasih ve vadi tah bölgelerinde yaşayan aşiretlere bağlı silahlı gruplar ile husiler arasındaki çatışmalarda 53 husi üyesi öldürülmüştü.

şii husiler, 18 ekim cumartesi günü rada’yı hükümet güçlerinin direnişiyle karşılaşmadan ele geçirmişti. ancak bölgedeki aşiret mensubu silahlı grupların karşılık vermesi sonucunda çatışmalar yaşandı.

husiler, yemen’in çeşitli kentlerinde yayılmaya çalışıyor. bazı bölgelerde hem aşiret mensubu silahlı gruplar hem de el kaide’ye bağlı gruplar ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

husiler

şia'nın zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu "husi hareketi" 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu.

hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor ancak buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;