Yemen

Yemen’de gergin bekleyiş

Yemen'de, Şii Husilerin Başkanlık Sarayı'na girmesi sonrası gergin bekleyiş sürüyor. Yemen ordusu, korumalara "çatışmaya girmeme" emri verirken, Husi lideri Saray'ı korumak için kuşattıklarını açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Yemen
Cumhurbaşkanlığı Sarayının çevresi Husi üyeleri tarafından kuşatıldı. [Fotoğraf: AFP]

başkent sana'da dün yaşanan çatışmaların ardından bugün durum daha sakin, ordu yetkilileri tarafından muhafız alayına "çatışmaya girmeme" emri verildi.

bu arada cumhurbaşkanı hadi'nin, sittin caddesinde bulunan evi civarında saatler süren çatışmalardan sonra kısmi olarak sükunetin hakim olduğu, caddenin yeniden geçişlere açıldığı ifade edildi.  

“sarayı korumaya aldık”

ensarullah hareketi lideri abdulmelik husi ise mesire televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında başkanlık saray'ına saldırmadıklarını bilakis onu yağmaya karşı korumaya aldıklarını iddia etti.

ülkede barış için tereddüt etmeden gereken her türlü adımı süratle atmaktan çekinmeyeceğini söyleyen abdulmelik husi, yemen cumhurbaşkanı mansur hadi’yi ülkede fesat çıkarmak ve zorbalık yapmakla suçladı.

cumhurbaşkanı hadi'nin el kaide’yi silahlandırdığını iddia eden husi, "hadi'nin, yolsuzluğu himaye etmesi, barış ve ortaklık konularında ciddiyetsiz davranması nedeniyle ülke bu hale geldi" ifadesini kullandı.

husi, "şimdi yapılması gereken şey, sınırlı bir zaman diliminde, uluslararası toplum ve bölgesel güçlerin de tanıdığı anlaşmanın uygulanması için çaba sarf edilmesidir" diye konuştu.

bm hadi’ye destek verdi

bm güvenlik konseyi ise yemen'de cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'ye destek vererek taraflardan ateşkese uymalarını istedi.

bm güvenlik konseyi tarafından 15 üyenin de onayı ile kabul edilen basın bildirisinde, yemen'de yaşanan politik ve güvenlik krizinden duyulan endişe vurgulandı. 

cumhurbaşkanı hadi'nin seçimle gelmiş meşru otorite olduğu kaydedilen bildiride, yemen'deki tüm siyasi aktörlerin, cumhurbaşkanı hadi, başbakan bahhah ve hükümet üyelerine, ülkede istikrar ve güvenliğin sağlanması için destek olması istendi. ayrıca taraflardan farklılıkları diyalog yoluyla çözmeleri, şiddeti reddetmeleri ve provokasyondan uzak durmaları da talep edilerek, ilgili bm güvenlik konseyi kararlarına uyulması talep edildi.

cumhurbaşkanlığı sarayına yapılan saldırı ile cumhurbaşkanı hadi'nin ofis müdürü ahmed avad bin mübarek'in kaçırılmasının kınandığı bildiride, anayasa taslağının tamamlanmasından da memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

gerginlik tırmanıyor

mısır ise ülkede yaşananlar nedeniyle sana'daki büyükelçisini geri çağırdı.

yemen'de cumhurbaşkanı hadi'nin ofis müdürü ahmed avad bin mübarek'in 17 ocak'ta kaçırılmasıyla başlayan gerginlik, husilerin, dün sabah cumhurbaşkanlığı sarayı ile hadi'nin, sittin caddesi'ndeki konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. çatışmalarda 9 kişi ölmüş, 80 kişi yaralanmıştı.

uzun süredir siyasi krizin yaşandığı yemen'de, yönetim ile başkent sana'ya giren husiler arasında 21 eylül 2014'te "barış ve ulusal ortaklık anlaşması" imzalanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;