Yemen

'Yemen'de ölü sayısı bini aştı'

Birleşmiş Milletler, Yemen'de 19 Mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısının bini aştığını duyurdu. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun düzenlediği hava saldırıları ise operasyonun bittiğinin açıklanmasına rağmen sürüyor.

Konular: Yemen, Ortadoğu
Yemen'de operasyonun sona erdiğinin açıklanmasına rağmen koalisyon uçaklarının Husilere yönelik hava saldırıları devam ediyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

birleşmiş milletler insani işler koordinasyon ofisi (ocha) ve dünya sağlık örgütü (dsö) tarafından yapılan yazılı açıklamada, yemen'de 19 mart tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda bin 80 kişinin öldürüldüğü, 4 bin 350 kişinin yaralandığı ve 150 binden fazla kişinin yerinden edildiği bilgisi verildi.

açıklamalarda, hayatını kaybedenler arasında 48 çocuk ve 28 kadın olduğu da ifade edildi.

yaklaşık 2 milyon çocuğun ülkede eğitime devam edemediğinin belirtildiği açıklamada, yemen'deki sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu uyarısı yapıldı.

hava saldırıları sürüyor

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri yemen'de husilere ait birliklerin bulunduğu tahmin edilen bölgelere dün gece ve bugün hava saldırısı düzenledi.

koalisyona ait savaş uçakları, bugün yemen’in batısında bulunan hudayde kentinde husilere ait askeri birliklerini vurdu. uçaklar, ayrıca yemen’in güneyi ve ortasındaki husilerin mevzilerini bombaladı.

anadolu ajansı'nın yerel kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, koalisyon güçleri dün gece de, taiz kenti sınırına yakın sehul bölgesi ile yerim kentine operasyon düzenledi. hava saldırısının ardından bölgede yoğun şekilde duman yükseldi. 

hava harekatının iki gün önce sona erdiğini açıklayan koalisyon güçleri, çarşamba günü de husiler'in ele geçirdiği taiz'in batısındaki 35. tugay'ı havadan bombalamıştı. 

afp'nin ulaştığı bölge sakinlerine göre ise, çatışmaların devam ettiği aden'in 35 kilometre kuzeyindeki lahic kenti de hava saldırılarının hedefi oldu. 

reuters'a göre ise hava saldırıları husilere ait tankları vurdu. 

operasyon tamamlanmıştı

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü ahmed asiri, salı günü yemen'de husilere yönelik 'kararlılık fırtınası operasyonu'nun sona erdiğini ve 'umudun yeniden tesisi operasyonu'nun başlatıldığını açıklamıştı.

suudi arabistan savunma bakanlığı mevcut operasyonun hedeflerine ulaştığını, şimdi yeni bir siyasi aşamaya geçildiğini duyurmuştu.

koalisyonun sözcüsü ahmed asıri operasyonların çok dikkatlı bir şekilde gerçekleştiğini, 2 bin 415 hava saldırısının gerçekleştiğini, tüm hedeflerin dikkatlı bir şekilde belirlendiğini ve yemen hükümeti ve cumhurbaşkanının talebine bağlı olarak koalisyon kararlılık fırtınası operasyonu'nu sona erdiğini ilan etti.

'gerekirse yeniden müdahale olabilir'

asiri üç durumda yemen'e yeniden askeri müdahalede bulunabileceklerini söylemiş ve şöyle özetlemişti:

"husilerin yemen'de yeniden harekete geçmesi ve yemen halkı için yeniden tehdit oluşturmaları veya istikrara zarar vermeleri halinde koalisyon harekete geçecek. ayrıca husilerin komşu ülkeler için tehdit oluşturması da yeniden bir askeri operasyonun başlaması için geçerli neden sayılacak."

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;