Yemen

Yemen'de Salih'ten geri adım

Yemen’de Şii Husilere destek veren eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, daha önce olumlu cevap vermediği diyalog görüşmelerinin ülke dışında yapılmasını kabul ettiğini açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Yemen'de süren iç savaş nedeniyle 2 milyondan fazla sivilin göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. [Foto: Reuters]

suudi arabistan liderliğindeki yemen operasyonu sürerken, eski devlet başkanı ali abdullah salih, partisine yakın televizyon kanallarında banttan yayınlanan konuşmasında, görüşmelerin arap birliği ya da bm gözetiminde yapılabileceğini ifade etti.

salih, arap birliği zirvesi için mısır’da bir araya gelen arap liderlerine, 'barbarlık' olarak nitelediği ‘kararlılık fırtınası’ operasyonunu durdurma çağrısı yaparak, ‘çözüm diyalog ile olur, hava saldırılarıyla değil’ dedi.

salih, yemen’de yaşanan krizin sebebinin iktidarda kalmaya çalışmakla suçladığı cumhurbaşkanı hadi’nin olduğunu savundu.

ali abdullah salih 23 kasım 2011'de, körfez işbirliği konseyi'nin (kik) girişimiyle riyad’da imzalanan anlaşma sonucu yetkilerini yardımcısı abdurabbu mansur hadi'ye devretmişti. 

salih’in oğlu operasyon öncesi riyad’a gitti

al jazeera'nin ulaştığı kaynaklar, eski cumhurbaşkanı’nın oğlu ahmed ali abdullah salih’in yemen’de husilere karşı başlatılan ‘karalılık fırtınası’ operasyonu’nun başlamasından kısa bir süre önce suudi arabistan’ın başkenti riyad’a giderek, pazarlık yaptığını söyledi.

ahmed ali abdullah salih, suudi arabistan savunma bakanı muhammed bin selman ile görüştü ve husilere olan desteklerini çekmeleri için bazı şartlar öne sürdü. al jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, yemen eski cumhurbaşkanı’nın oğlunun suudi arabistan savunma bakanı’na cumhurbaşkanı olmasını desteklemeleri halinde husilere verdikleri desteği çekeceklerini bildirdi.

salih, suud bakandan dondurulan mal varlıklarının serbest bırakılması ve babası hakkındaki uluslararası soruşturmaların durdurulmasını da şart koştu.

hadi görevden aldı

operasyon öncesi yaşanan bu gelişmelerin ortaya çıkmasının ardından, yemen cumhurbaşkanı hadi, devrik liderin oğlu ahmet ali abdullah salih’i birleşik arap emirlikleri büyükelçiliği görevinden aldı.

operasyon devam ediyor

‘kararlılık fırtınası operasyonu çerçevesinde suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları pazar sabahı yemen'in başkenti sana'da husilerin kontrolündeki  deylemi askeri üssünü vurdu.

operasyon sözcüsü ahmed asiri, hava saldırılarının husilerin elindeki balistik füzeleri, hava savunma sistemlerini ve tüm iletişim merkezlerini tahrip ettiğini belirtti.

yemenli kaynaklar, al jazeera’ye operayona katılan uçakların gece yarısından sonra sana’da mig 29 savaş uçaklarının bulunduğu 10. hava tugayının merkezini hedef aldığını söyledi. kaynaklara göre aynı bölgede savaş uçaklarına yakıt sağlayan bir istasyon da vuruldu.

yemen operasyonuna katılan uçaklar cumartesi akşamı, sana’nın güneyinde eski cumhurbaşkanı ali abdullah salih’e bağlı cumhuriyet muhafızları’nın merkezini bombaladı.

yemen’in kuzeyinde husilerin güçlü olduğu sada kentinin cebel kehlan bölgesinde, görgü şahitleri al jazeera’ye suudi arabistan liderliğindeki koalisyon uçaklarının enerji sağlayan trafoyu vurduğunu bildirdi.

cebel kehlan’da bulunan hapishanenin müdürü, hava saldırılarında hapishanenin de isabet aldığını ve saldırının ardından 4 yüzden fazla mahkumun kaçtığını açıkladı.

ülkenin batısındaki hudeyde kentinde ise, suudi arabistan liderliğindeki koalisyon uçakları husilere ait askeri hedefleri vurdu.

yemen krizinin geçmişi

devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan husiler, ocak 2015'te başkanlık sarayı'na girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, bir süre sonra aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. bu süreçte husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden hadi'nin bu açıklamasına, husilerin ilerleyişini iran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta suudi arabistan olmak üzere birçok arap ülkesi ve bmgk da destek vermişti.

hadi'nin aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin arap birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon, husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;