Yemen

Yemen’de seçim öncesi şiddet

Ülkenin güneyindeki Aden şehrinde seçim merkezlerine düzenlenen roketli saldırılarda bir polis öldü, bir diğeri de yaralandı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Seçime bir gün kaldı

Karşılıklı ateş açtılar

103 bin kişi görevli

Başkent Sana'da, tek başına cumhurbaşkanlığı seçimlerine giren Hadi'ye destek gösterileri düzenleniyor.
Başkent Sana'da, tek başına cumhurbaşkanlığı seçimlerine giren Hadi'ye destek gösterileri düzenleniyor. [Reuters]

yemen'de salı günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi aden şehrinde oy verme merkezlerine saldırı düzenlendi.

güvenlik yetkilileri, ingiliz reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, ayrılıkçı hareketlerin etkin olduğu ülkenin güneyindeki şehirde yer alan seçim merkezinin roket ateşine tutulduğunu belirtti. saldırganlar kaçarken, bir polis memurunun öldüğü, bir diğerinin de yaralandığı kaydedildi.

öte yandan görgü tanıkları, gün içinde aden’in bir başka bölgesi olan mansura’da da ayrılıkçılar ile güvenlik güçlerinin birbirlerine ateş açtığını söyledi.

fransız haber ajansı afp ise pazar akşamı yine aden şehrinin khour maksar bölgesindeki bir diğer seçim merkezine benzer bir saldırı düzenlendiğini duyurdu. habere göre, olayda ölen veya yaralanan olmadı.

güney hareketi olarak adlandırılan ayrılıkçı aşiret girişimi, daha önce de benzer eylemlerde bulunmuş ve seçimlerin boykot edilmesi için destekçilerine çağrıda bulunmuştu.

afp’ye konuşan bir güvenlik yetkilisi, ayrılıkçı güney hareketi’nin üyelerinin, ‘vatandaşları zorla seçimlere katılmaktan alıkoymaya çalıştığını’ ve bu kişilere yönelik operasyonlar yapıldığını kaydetti.

hadi’den katılım çağrısı

yemen'in arap komşuları ve amerika birleşik devletleri (abd) arasında hadi'nin devlet başkanı olması için anlaşmaya varılmıştı. seçimdeki tek aday olan hadi, yemenlilere seçimlere katılmaları çağrısı yapıyor. 
 
seçim tablolarında kayıtlı seçmen sayısı 10 milyon 243 bin 364 olarak açıklanırken, bu rakamın 4 milyon 348 bin 485’inin kadın olduğu ifade ediliyor. seçim komisyonlarında çalışanların toplam sayısı ise 89 bin 892 olarak duyurulurken, 103 binden fazla güvenlik görevlisinin oy verme işleminin yürütülmesi için güvenliği sağlayacağı kaydedildi. hükümetin seçim için önemli bütçe ayırdığı da belirtiliyor.
 
muhalif hareketin merkezi başkent sana'daki ‘değişim meydanı'nda’ ise coşku var. salih'e muhalif yemenliler, sık sık bir araya gelerek sevinç gösterilerinde bulunuyor.
 
ali abdullah salih ve yakınındaki bazı isimler 33 yıllık iktidar sonunda, körfez ülkelerinin aracılık ettiği bir anlaşmayla, dokunulmazlık karşılığında koltuklarını bırakmayı kabul etmişti. hadi’nin, anlaşma gereği iki yıl sürecek geçiş döneminde, ülkede birlik sağlayabilmek için kapsamlı ulusal diyalog başlatması öngörülüyor.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;