Yemen

Yemen'in güneyinde şiddet artıyor

Yemen ordusuna ait yüzlerce tank, El Kaide mensuplarıyla çatışan birliklere destek vermek amacıyla ülkenin güneyindeki Şebve kentine ulaştı.

Konular: Ortadoğu
Yemen'de El Kaide ile Husiler arasındaki çatışmalar artıyor. [Fotoğraf: Reuters]

yemen ordusu güneydeki ebyen ve şebve’de arap yarımadası'ndaki el kaide örgütüne karşı operasyon başlattı.

asker ve güvenlik kaynakları, cumartesi günü yemen’deki el kaide’nin önemli liderlerinden ‘ebu islam şişani’nin de aralarında olduğu beş el kaide mensubunun öldürüldüğünü açıkladı. yemen savunma bakanlığı, internet sitesinde şişani’nin ebyen kentinin macele bölgesinde öldürüldüğünü duyurdu.

savunma bakanlığı, yemen ordusunun üç gün önce başlattığı operasyonlarda el kaide’nin yemenli olmayan komutanlarından ebu selim özbeki’nin de cuma günü öldürüldüğünü açıklamıştı.

yemen’deki el kaide liderlerinden celal baidi, şebve’deki çatışmalarda orduya karşı zafer kazandıklarını iddia etti. baidi, ilk defa kabilelere bağlı silahlı kişilerin kendileriyle beraber orduya karşı savaştığını dile getirdi. el kaide lideri kabilelerin kendilerinin yanında savaşmasının nedeninin amerika’nın insansız araç saldırıları olduğunu belirtti.

el kaide ile görüşme

şebve’deki kabileler bir açıklama yaparak topraklarının hükümet güçleriyle el kaide arasında bir çatışma alanına dönüşmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. bölgedeki kabilelerin ileri gelenlerinden oluşturulan bir komisyon, el kaide ile görüşerek yabancı savaşçıların bölgeden çıkarılmasını talep etme kararı aldı.

kabile kaynakları, şebve kentinde el kaide’nin daha önce esir ettiği 7 yemen askerini serbest bıraktığını söyledi.

kaynaklar güneydeki aden kentinde silahlı kişilerin bir albayı öldürdüğünü bildirdi.

el kaide ülkenin güneyi başta olmak üzere birçok bölgede güvenlik güçlerine saldırılarda bulunuyor.

yemen’de 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

ulusal diyalog konferansı’nın ardından ülke altı idari bölgeye ayrılmıştı. güneyde, ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;