Bilim-Teknoloji

Yeni bir yunus türü keşfedildi

Brezilya'da yeni bir tür nehir yunusu keşfedildi. Yeni tür, bu alanda 1. Dünya Savaşı'ndan bu yana yapılan ilk keşif.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Araguaia isimli yeni yunus türü

Yunus ailesi yeni üye

Brezilya'da yeni yunus türü

Arşiv [ap]
plos one dergisinde yayınlamam makaleye göre araştırmacılar, yaşadığı nehirle aynı isim verilen araguaia nehir yunusunun, farklı bir tür olduğunun dna örneklerini inceleyerek kesinleştirdi. yunusun, ırmak havzasındaki birey sayının bin civarında olduğu tahmin ediliyor. yunusun, dünyada türünün 5. bilinen örneği olduğu ve bunlardan üçünün neslinin kritik biçimde tükenmekte olduğuna da dikkat çekildi.
dünyanın en nadir rastlanan türlerden biri olarak bilinen nehir yunuslarının, çamurda balık yakalamalarını sağlayan uzun gagaları var. araguaia, aynı zamanda 1918'den bu yana keşfedilen ilk nehir yunusu olma özelliğini de taşıyor.

yunusların en iyi bilinen türü yangtze nehri yunusunun neslinin, 2006 yılında tükendiği sanılıyor. güney amerika, tüm nehir yunusu türlerinin en zekisi olduğu bilinen amazon nehir yunusuna da ev sahipliği yapıyor.

yeni keşfedilen türün, amazon nehir yunusuyla bağı olduğunu belirten bilim adamları, türlerin 2 milyon yıl önce yollarının ayrıldığını düşünüyor. 
 
kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;