Ortadoğu

Yeni göç dalgası başlayabilir

Kuzey Halep kırsalında Rusya’nın hava desteğiyle ilerleyen Suriye rejim güçleri, bu akşam kritik Nubbul ve Zehra köyleri etrafındaki muhaliflerin kuşatmasını kırdı. Rejim muhaliflerin elindeki Marastul Han bölgesini de alırsa Halep’in kent merkezi, Halep kuzey kırsalından kopmuş olacak. Bunun bölgeden yeni bir göç dalgasını tetikleyebileceği belirtiliyor.

salı günü halep’in kuzey kırsalındaki duveyr zeytun, tel cibbin ve hardet til kasabalarını ele geçiren esed rejimi rusya’nın hava desteğiyle ilerlemeye devam ediyor. rejimin yeni hedefi muhalefetin kuşatması altındaki nubbul ve zehra bölgeleriydi. rejim güçlerine destek mahiyetinde beş bin kişilik bir silahlı milis gücü de rejim güçlerine destek için bölgeye doğru ilerledi.  rejim güçleri bu akşam saatlerinde nubbul ve zehra etrafındaki muhaliflerin kuşatmasını kırdığını duyurdu.  reuters'a konuşan suriye rejimi yetkilisi "suriye ordusu ve müttefikleri nubbul ve zehra'daki kuşatmayı kırdı" açıklamasını yaptı. 

bu iki gücün birbiriyle birleşmesinin önünde tek engel olarak  muhaliflerin elindeki marastul han bölgesi kaldı.
bu kuşatma delinirse halep’in kent merkezi, halep kuzey kırsalından kopmuş olacak. eğer bu gerçekleşirse, bir yandan halep’in merkezindeki bölgeler türkiye’den gelen ikmal yollarından bir tanesini kaybetmiş olacak.
diğer yanda halep’in kuzey kırsalı kuşatılmış olacak.
zira, türkmen köylerinin de olduğu bu bölge doğudan işid, batıdan pyd güçleri, güneyden ise rejim arasında sıkışmış olacak. türkiye’nin daha önce yapmaya çalıştığı ‘güvenli bölge’ için adı geçen bu bölgede yoğun bir sivil nüfus var. bu bölge suriye’nin birçok yerinden  göç edenler için buluşma noktası, bu sebeple oradaki sivil sayısı en az 200 bin civarında. 

rejim bu bölgenin halep merkeziyle bağlantısını koparırsa ve çevresindeki üç farklı güçten (ypg, işid, rejim) herhangi biri bölgeye ilerlemeye başlarsa, türkiye’ye doğru büyük bir göç dalgası başlayabilir.

 

kaynak: al jazeera, reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;