İsrail - Filistin sorunu

'Yeni hükümetle işbirliği niyetindeyiz'

Washington, Hamas ve Fetih tarafından kurulan birlik hükümetiyle işbirliği niyetinde olduklarını, bir süre hükümetin politikalarını izleyeceklerini duyurdu. Birlik hükümetiyle masaya oturmama kararı alan İsrail ise ABD'nin açıklamalarından 'derin hayal kırıklığı' duyduğunu açıkladı.

Brilik hükümetinin kurulmasının ardından ilk bakanlar kurulu toplantısı düzenlendi. [Fotoğraf: AA]

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki “kurulan yeni hükümetle çalışma niyetindeyiz, ancak hükümetin başkan abbas’ın bugün tekrar ettiği prensiplerin dışına çıkmayacağından emin olmak için yakın şekilde süreci takip ediyoruz. yeni hükümetin politikalarını izleyip yaklaşımımızı buna göre belirleyeceğiz” dedi. abd, filistin yönetimine olan yardımı da sürdürecek. 

filistin devlet başkanı mahmud abbas birlik hükümetinin ilk bakanlar kurulu toplantısın ardından yeni hükümetin politikaları hakkında bilgi vermişti.

abbas, "hükümet, ulusal hedefler doğrultusunda diplomatik ve barışçıl mücadelenin devam etmesini, 1967 sınırlarına tabi, başkenti kudüs olan bağımsız bir devletin kurulması için filistin yönetiminin kararlarını taahhüt edecek ve filistin kurtuluş örgütü (fkö) tarafından belirlenen siyasi programa uyacaktır" dedi. 

israil hem filistin'e hem abd'ye tepkili

israil hükümeti filistin'de kurulan birlik hükümetiyle barış müzakereleri için masaya oturmama kararı aldığını açıkladı.

başbakanlık sözcüsü ofir gendelman, ulusal güvenlik işleri bakanlar komitesi'nin, ‘hamas'ın, israil'i yok etmeye çağıran terör örgütü olması’ nedeniyle yeni hükümetle barış müzakereleri yapmama kararı aldığını duyurdu.

açıklamada ayrıca israil başbakanı binyamin netanyahu'nun, "devlet başkanı mahmud abbas, teröre 'evet' barışa 'hayır' dedi, israil barış süreci için cesurca adımlar atarken, müzakerelerin uzatılmasını ve abd'nin önerdiği çerçeve anlaşmasını reddetti. tek taraflı olarak uluslararası sözleşmelere imza atan abbas, şimdi de terör örgütü hamas ile ittifak kurdu" ifadesine de yer verildi.

afp'ye konuşan ve ismini açıklamak istemeyen bir hükümet yetkilisi israil'in abd'nin açıklamalarından 'derin hayal kırıklığı' duyduğunu açıkladı. 

hükümet yetkilisi, "abd'nin yeni filistin hükümetiyle işbirliği kararından derin hayal kırıklığı duyuyoruz. eğer abd bölgede barışı sağlamak istiyorsa, mahmud abbas'a gidip bu ortak hükümet anlaşmasına son vermesini ve barış müzakerelerine geri dönmesini istemelidir" dedi.

yeni hükümete karşı eylem planı

israil başbakanı binyamin netanyahu, hamas ve fetih arasında birlik hükümeti kurulmasının ardından güvenlik kabinesini topladı.

israil başbakanlık basın merkezi, "israil'i yok etme çağrısında bulunan terör örgütü hamas’a dayanan filistin hükümeti ile müzakere etmeme tutumunu sürdürme kararı alındığını” belirtti.

açıklamada, toplantıda alınan kararlar şöyle sıralandı:

"seçimlere terör örgütü hamas'ın katılmaması için uluslararası arena da dahil olmak üzere karşı hareket edilecek. başbakana, filistin yönetimine karşı ek yaptırımlar için yetki verilecek. israil, güvenliğine zarar veren batı şeria ve gazze’deki tüm eylemlerden filistin yönetimini sorumlu tutulacak. yeni ortaya çıkan realiteye karşı gelecekte belirecek durumlar için diplomasi ve güvenlik konularında eylem yollarını ele alacak yeni ekip oluşturulacak."

türkiye’den tebrik

türk dışişleri bakanlığı fetih ve hamas heyetleri arasındaki anlaşma çerçevesinde kurulan birlik hükümetinden dolay tebrik mesajı yayınladı.

açıklamada, “fetih ve hamas heyetleri arasında evvelce varılan mutabakat çerçevesinde bugün kurulan filistin ulusal birlik hükümetini memnuniyetle karşılıyor, tüm filistinli kardeşlerimizi tebrik ediyoruz” denildi.

varılan anlaşmanın bölgede barışın tesisi için önemli olduğu belirtilen açıklamada “filistinliler arasında ayrılığı kaldıran yeni hükümetle bu doğrultuda ilk adım atılmıştır. önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi beklenen filistin kurtuluş örgütü bünyesindeki düzenlemeler ve seçimlerin filistin’de demokratik meşruiyeti güçlendireceğine inanıyoruz. uluslararası toplumu filistin halkının milli demokratik iradesinin birleştirilmesini hedefleyen bu gelişmeyi desteklemeye davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

yedi yıllık ayrılık

abbas ve hamas lideri halid meşal, 6 şubat 2012’de katar’ın başkenti doha’da, o zamanki emir hamad bin halife el tani’nin arabuluculuğunda bir anlaşma imzalamıştı. anlaşma gereğince mahmud abbas başkanlığında bir geçiş hükümeti kurulacaktı.

hükümetin görevi milletvekili ve başkanlık seçimlerini yapmak, aynı zamanda gazze’nin yeniden imarını başlatmak olacaktı. ancak anlaşma henüz hayata geçirilemedi.

23 nisan'da gazze'de bir araya gelen fetih ve hamas hareketleri ortak hükümet kurma konusunda anlaştı.

taraflar arasındaki bölünmüşlük 2007 yılında gazze şeridi’nde yaşanan çatışmalar ve hamas’ın şeridi kontrolü altına almasıyla başladı.

filistin yönetiminin hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren israil yönetimi, anlaşma üzerine abd arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

kaynak: al jazeera, aa, afp  ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;