Sağlık

Yenidoğan yoğun bakımlarında annelere özel bölüm

Sağlık Bakanı Akdağ, yenidoğan yoğun bakımlarında annelerin de yer alabileceği bölümlerin olacağını söyleyerek, "Anneyi bebekten niye uzak tutuyoruz? Her yenidoğanın annesinin çoğu zaman yanında kalabileceği şekilde mekânlar yapılmalı" dedi.

Konular: Türkiye, Sağlık
[Fotoğraf: AA]

aa'ya konuşan sağlık bakanı recep akdağ, birçok avrupa ülkesinde uygulanan, yenidoğan yoğun bakımlarında anne ve bebeğin bir arada olacağı bölümleri yeni yapılacak hastanelerde hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

annenin bebeğinden hiçbir şartta uzak kalmaması gerektiğini vurgulayan akdağ, "anneyi yeni doğandan niye uzak tutuyoruz? bugün avrupa ve amerika'da her yerde anne ve bebek bir arada tutuluyor. her yenidoğanın annesinin çoğu zaman yanında kalabileceği şekilde mekanlar yapılmalı. bu durumda bebekle anne de yakınlaşmış olur" ifadelerini kullandı.

mevcut hastanelerde bunun için yer olmadığına dikkat çeken akdağ, yeni yapılacak hastanelerde yenidoğan yoğun bakımlarında annelerin de kalabileceği özel bölümlerin yapılmasını planladıklarını dile getirdi.

"yenidoğanda annelere özel camekânlı bölüm"

akdağ, yenidoğan yoğun bakım servislerinin içeriye kısıtlı olarak girilip çıkılan yerler olduğunu aktararak, "uluslararası standartlar tutturulduğu zaman, 'burası iyi bir yenidoğan yoğun bakım merkezi' diyoruz. onların içinde tedavi gördükleri kuvözler küçükse de alanı büyük tutup camlı bölmelerle ayırmak şartıyla annelere de orada bir yer verebiliriz. 24 saat kalamayabilir ama günün belli bir saatini orada geçirebilir. ben bunda bir mahsur görmüyorum. eski gelenekle gelen bir alışkanlık var. ben bunun yeni hastanelerde değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

sağlık bakanı akdağ, şehir hastanelerinde erişkin ve bebek yoğun bakımlarında her hastaya ayrı bir camekânlı bölüm yapıldığına işaret ederek, "hemşirenin ya da doktorun sürekli gözetleyebileceği alanlar onlar ama ailenin bir üyesinin de zamanının bir bölümünü hastasının yanında geçirebileceği alanlar oluşturuyoruz. yeni hastane projelerinde, yenidoğanlar için bunu çok fazla oluşturmamışız ama bundan sonrakilerde yenidoğanlar için bunu düşünüyoruz" diye konuştu.

yoğun bakım ünitelerinde hastane enfeksiyonlarına karşı hastaların çok dikkatli korunması gerektiğinin altını çizen akdağ, "enfeksiyonu kim bulaştırır derseniz, enfeksiyonu bulaştırma riski en yüksek olan kişiler sağlık personelidir. o yüzden el yıkamaya çok önem veririz. hastadan hastaya geçerken kullandığımız malzemeleri değiştiririz ki hastane enfeksiyonlarını, dirençli mikropları yaymayalım. dışardan tek bir hastayla ilgilenebilecek bir yakının böyle bir riski sıfır. bir kişiyle ilgilenecek, inşallah bunu yapacağız" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;