İsrail - Filistin sorunu

Yerleşimciler Mescid-i Aksa'yı bastı

İsrail polisi Mescid-i Aksa’da bulunan Filistinlilere saldırırken, yüzlerce Yahudi yerleşimci polisin sıkı koruması altında Mescid-i Aksa’ya girdi.

İsrail polisi Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya girmesini sağlayarak Aksa'yı Yahudiler ile Müslümanlar arasında bölüştürüyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

israil polisi, mescid-i aksa içinde bulunanlara ses, gaz bombaları ve plastik mermi ile saldırdı.

mescid-i aksa'nın elektriğini kesen güvenlik güçleri içerde bulunan onlarca kişiyi kuşatma altında tuttu.

polis, plastik mermi isabeti alan en az 10 filistinli'nin aksa camii'nden çıkarılmasına izin vermedi.

aksa kültür vakfı sözcüsü mahmut ebu ata yaralıların dışarıya alınması için yardım çağrısı yaptı.

mescid-i aksa’nın bahçesinden telefonla anadolu ajansı'na konuşan kudüs islami vakıflar dairesi başkanı azzam hatip, israil meclisi knesset'in başkan yardımcılarından moşe feiglin’in beraberindeki yahudi yerleşimcilerle beraber mescid-i aksa'yı bastığını açıkladı.

twitter resmi hesabından açıklama yapan israil polisi, mescid-i aksa’da konuşlanan ve polise, molotofkokteyli, taş ve havai fişekle saldıranlara müdahale edildiğini iddia etti.

polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombaları ile yaptığı saldırı nedeniyle en az 10 filistinli de boğulma tehlikesi geçirdi.

geçtiğimiz çarşamba günü başlayan ve bir hafta devam eden barakaların festivali olarak da tanınan yahudi sukot bayramı kapsamında moşe feiglin kendi web sitesinde aksa’ya gireceğini duyurmuştu.

israil polisi müslümanları mescid-i aksa’ya almadı

polis erken saatlerden itibaren mescid-i aksa’ya girişleri yasakladı ve namaz kılmak isteyenleri içeriye almadı.

içeriye alınmayan, mescid-i aksa'nın bahçesinde bulunan vakıflar okulu öğrencileri ile polis arasında arbede yaşandı.

al jazeera'nin kudüs muhabiri ilyas kerram, israil polisi ve çevik kuvvetlerinin yardımıyla yüzlerce yahudi yerleşimcinin mescid-i aksa'ya girdiğini söyledi.

kerram, güvenlik güçlerinin hâlâ mecid-i aksa’yı kuşatma altında tuttuğunu ve içinden yavaş yavaş çekilmeye başladığını söyledi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;