Ortadoğu

Yerleşimcilere 'saldırı' suçlaması

Batı Şeria'da 13 Aralık'ta ordu üssüne saldıran grubun içinden beş kişi hakkındaki suçlamalar açıklandı. Bunların içinde üsse izinsiz girmek ve mülke zarar vermek de var.

Konular: İsrail, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Belge çalmakla suçlanıyorlar

Yasadışı yerleşimler yıkılıyor

Müzakereler askıda

İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim inşaatı, uluslararsı toplumdan sürekli tepki görüyor, ancak İsrail geri adım atmıyor. [Reuters]

israil, beş yahudi yerleşimciyi, batı şeria’da orduya ait bir üsse saldırı düzenlemekle suçladı.

dört sayfalık belgede, saldırının hemen arkasından tutuklanan beş kişinin batı şeria’da israil hükümetinin izni olmaksızın yapılan yasadışı yerleşimlerin yıkılmasını engellemek istediği belirtiliyor. belgede, saldırı girişimi, askeri üsse yasal olmayan şekilde girmek ve batı şeria’daki birlikleri takip etmek gibi suçlamalar da yer alıyor.

belgede, kişilerin israil ordusuna ait gizli belgeleri ele geçirdikleri ve israilli askerlerin planladıkları bir tasfiye planıyla ilgili bilgi edindikleri de belirtiliyor.

savcılar beş kişiyi, batı şeria’da orduya ait söz konusu üsse yasa dışı şekilde giriş yapmak için yaklaşık bir düzine kişiyi organize ettiklerini, mülke zarar verdiklerini ve bir üst düzey yetkiliyi yaraladıklarını iddia ediyor.

şüphelilerin suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.

şüphelilerden üçünün avukatı adi keydar ise müvekkillerinin üsteki olayla bağlantısı olmadığını söylüyor.

Filistin'in durumu

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. ancak yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor. görüşmelerin son turu 2014'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti. filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

yasadışı yerleşimler yıkılıyor

ordunun açıklamasına göre 13 aralık’ta meydana gelen  olayda kalkilya yakınlarındaki efraim üssündeki saldırıya 50 kadar kişi katılmıştı. günün ilk saatlerinde üsse giden yerleşimciler lastikleri yakmış, askeri araçlara boya dökmüş, yollara çivi saçmış ve üst düzey bir subayın aracına taşlar atmıştı.

13 aralık’taki saldırının nedeni, israil hükümetinin yahudi yerleşimlerinin çevresinde yasadışı gelişen uydu köylerin yıkılması kararı.

yerleşimciler, ana yerleşimlerin dışında kaldığı için korunması güç olan ve yasadışı inşa edilen konut öbeklerinin askerlerce boşaltılıp yıkılmasına öfkeli. bunlar çoğu zaman derme çatma kulübelerden ya da karavanlardan da oluşuyor.

israil’in batı şeria ve doğu kudüs’teki yerleşim birimleri inşaatı, uluslararsı toplumdan sürekli tepki görüyor, ancak israil, yerleşimler konusunda geri adım atmıyor.

müzakereler askıda

israil kabinesinin alt kanadı son olarak 1 kasım’da filistinlilerin birleşmiş milletler (bm) kültür ajansı unesco’dan tam üyelik hakkı kazanmalarının ardından, doğu kudüs’te yerleşim birimleri inşaatlarının hızlandırılması kararını almıştı.o tarihten bu yana israil, doğu kudüs’te 2 bin 57 yeni ev için batı şeria’da ise bin 24 yeni ev için start vermişti.

israil, batı şeria’daki inşaatların yürütmesini durdurma kararını uzatmayacağını 2010’da açıklamıştı. bunun üzerine filistin tarfı da taraflar arasında iki devletli çözüme ulaşılması için yürütülen doğrudan müzakerelerden çekildiğini açıklamıştı.

batı şeria’daki yerleşimlerde yaklaşık 310 bin israilli yaşıyor. bu sayı gittikçe artıyor. doğu kudüs’te ise bir düzine kadar yerleşimde 200 bin kadar israilli yaşıyor. altı gün savaşı sırasında 1967’de israil tarafından işgal edilen topraklardaki yerleşimler  uluslararası toplum tarafından yasal kabul edilmiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;