İsrail - Filistin sorunu

Yerleşimler BMGK'ya taşınacak

Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail'in işgali altında bulunan Filistin topraklarındaki yerleşim birimlerini yasallaştıracak yasa tasarısını onaylamasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikâyet edeceklerini duyurdu.

İsrail'in yerleşim birimleri, çok sayıda hükümet ve uluslararası kuruluş tarafından 'yasadışı faaliyet' olarak görülüyor. [AFP]

filistin kurtuluş örgütü (fkö) yürütme konseyi tarafından yapılan açıklamada, "israil'in bmgk'nın 2334 sayılı kararına aykırı bir şekilde filistin topraklarındaki yerleşim yerlerini genişletme ve israil meclisi knesset'te bu yönde çıkan kararın uygulanmaması için bmgk'ya başvuruda bulunulacaktır" ifadelerine yer verildi.

açıklamada israil'in yerleşim birimleri faaliyetleri konusunda uluslararası ceza mahkemesi yargı konseyi'ni soruşturma açmaya davet etmek dâhil tüm mekanizmaların kullanılacağı belirtildi.

israil meclisi, geçen hafta batı şeria'daki yasadışı yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırmaya yönelik yasa tasarısını son kez görüşerek onaylamıştı.

doğu kudüs ve batı şeria, 1967'den beri israil tarafından işgal altında tutuluyor. işgal altındaki doğu kudüs'te 200 bin, batı şeria'da ise 400 bini aşkın yahudi yerleşimci bulunuyor. uluslararası hukuka göre bu bölgelerdeki tüm yahudi yerleşim birimleri yasadışı kabul ediliyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;