Türkiye

Yıldırım: Irak, Suriye, Mısır'la kavga etmemiz için çok neden yok

Başbakan Yıldırım, "Irak, Suriye, Mısır'la, bütün bölgedeki ülkelerle kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok neden yok ama ilişkilerimizin çok çok ileriye taşınması için birçok nedenimiz var. İnşallah bunları da yapacağız" dedi. Yıldırım, "İçeride de dostluklarımızı artıracağız" diye konuştu.

[Fotoğraf: AA]

başbakan yıldırım, partisinin ankara il başkanlığı'nda düzenlenen "ak parti siyaset akademisi büyük güç türkiye eğitim programı"nda yaptığı konuşmada, içeride işleri yoluna koymanın yetmediğini, dışarıda da "kurulan planların" bozulması gerektiğini söyledi. "dost bildiğimiz bazı üst akıllar maalesef türkiye'yi meşgul etmek için dışarıda pek de bizim hayrımıza olmayan bir takım hesaplar, kitaplar içerisindedir. bunu da biliyoruz" diyen yıldırım, şunları söyledi:

"dostlarımıza diyoruz ki bugün samimiyetinizi ortaya koyma zamanıdır. biz, dostluklarımızı arttıracağız, düşmanlıklarımızı azaltacağız. yeni dönemde bu kutlu yürüyüşte en önemli dış politika hedefimiz budur. buna bir ilave daha yapıyoruz, içeride de dostluklarımızı artıracağız. çünkü ak parti türkiye'nin en büyük partisi, yarısının fiilen desteği var, diğer yarısı da potansiyel ak parti'ye destek verecek bir kitle. biz, ak parti rozetiyle seçime girdik ama artık seçim yok, 79 milyonun hükümetiyiz, partisiyiz. bütün vatandaşlarımıza 7'den 70'e hizmet etmek gibi bir görevimiz, yükümlülüğümüz var, bunun farkındayız."

"boş konuşmalardan uzak duracağız"

yıldırım, "birleştirici, daima kardeşliği, iyiyi ve güzelliği ön plana alan siyaset anlayışını, geçmişte olduğu gibi bundan böyle de sürdürmeye devam edeceklerini" dile getirerek, "zaman kaybettiren anlamsız tartışmalardan, boş konuşmalardan uzak duracağız. laf üstüne laf değil, taş üstüne taş koyan anlayışımızı sürdüreceğiz. onlar şiddet dilini kullansalar da biz, nefret dili yerine kardeşlik dilini kullanmaya devam edeceğiz. bu yolculuktaki beraberliğin adı dava arkadaşlığıdır. buradaki beraberliğimizin bir çıkar birliği yoktur. ülkenin ali menfaatleri vardır. türkiye'nin geleceği, gelecek kuşakların daha iyi şartlarda yaşaması vardır. buradaki birlikteliğin manâsı bütün maddi çıkarların üzerindedir" diye konuştu.

"irak, suriye, mısır..."

başbakan yıldırım, "komşularımızla ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. irak, suriye, mısır'la, bütün bölgedeki ülkelerle bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok neden yok ama ilişkilerimizin çok çok ileriye taşınması için birçok nedenimiz var. inşallah bunları da yapacağız. allah'a şükür her şey yolunda gidiyor" diye konuştu.

"anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz"

başbakan yıldırım, türkiye'nin artık her yerde olduğunu, doğu'nun da balkanlar'ın da ortadoğu'nun da kuzey'in de umudu olduğunu dile getirerek, "artık dünya üzerinde türk bayrağının dalgalanmadığı hemen hemen hiçbir yer yok. dünyaya açılırken hiç şüphesiz bölgemiz ve komşularımız ayrı bir öneme sahiptiler. son girişimlerimiz ortada. biz bütün ülkeleri dost olarak görüyoruz. bundan sonra da karadeniz'i, akdeniz'i çevreleyen bütün ülkelerle dostluklarımızı ilerleteceğiz, anlaşmazlıklarımızı asgari düzeye indireceğiz." dedi.

"sonunda aklı selim galip geldi"

türkiye'nin bölgesinde ve dünyada, barışın, kardeşliğin yaygınlaştırılması için en faal şekilde gayretlerini sürdüreceklerini vurgulayan yıldırım, israil'le ilişkilerin gergin olmasının ana sebebinin, bir yardım gemisine yapılan saldırı sonrası, filistin ve özellikle gazze'de insanların dünya ile irtibatının kesilmesi ve kaderlerine terk edilmesi olduğunu hatırlattı.

"türkiye şunu yapabilirdi, 'tazminat tamam, özür tamam, diğerlerinden bize ne.' diyebilirdi. demedi, demez de" diyen başbakan yıldırım, cumhurbaşkanı erdoğan'ın, 'bizim için filistinlilerin şartlarının iyileşmesi, olmazsa olmazdır. bu konuda bir atım atılmazsa, bir iyileştirme yapılmazsa, biz böyle bir normalleşmeyi asla ve asla kabul etmeyiz" dediğini hatırlattı.

başbakan yıldırım, israil ile görüşmelerin sabırla, ısrarla sürdürüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti:

"geldiğimiz noktada allah'a şükür bir mutabakat sağlanmış oldu. mutabakatın ilk semeresi de gazze'ye bayram hediyesidir. bayramın ilk günü 11 bin ton insani yardım, türkiye'den orada kardeşlerimize hızır gibi yetişti ve onların, oradaki çoçukların güzel bir bayram hediyesi olarak bizlere mevlam nasip etti. benzer şekilde rusya. rusya konusunda biz haklıydık ama ülkeler arasında düşmanlıklar daimi olmaz, yöneticilerin birbirleriyle ilişkileri bozulabilir ama önemli olan haklar ne diyor ona kulak vermek lâzım. başından beri türk milleti ve rus halkı bu anlaşmazlığı onaylamadı. ilk günlerde bu anlaşmazlık olduğunda bir dostum bana dedik ki 'bu krizin galibi şu anda liderler ama iki ay sonra bu krizin galibi buzdolapları olacak.' hakikaten zaman geçince, rusya'nın ihtiyacı olan tarım ürünlerinin fiyatlarının artması, girişlerinin azalması, krizin boyutunu bir kez daha ortaya koydu. sonunda bir aklı selim galip geldi, her iki taraf, her iki lider gayret gösterdi, rus halkının, türk milletinin sesine kulak verildi, nihayet bir normalleşme sürecini rusya ile de sağlamış olduk."

"ekonomik göstergeler çok iyi"

türkiye'nin ekonomisindeki göstergelerin çok iyi olduğunu belirten yıldırım, kamu borçlanmasına müthiş talep geldiğini, çok iyi şartların oluştuğunu söyledi.

etrafında yaşanan sıkıntılara rağmen türkiye'nin ilk çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen beş ülkesi arasında yerini aldığını kaydeden yıldırım, çin ve hindistan'ın dünyada açık ara farkla gittiğini, bunun dışındaki üç ülke içerisinde türkiye'nin yerini aldığını dile getirdi.

yıldırım, türkiye'de işsizliğin yükselmediğine, düşme eğilimine girdiğine dikkat çekerek, turizmde yaşanan geçici krizi, irak'ta, suriye'de yaşananları hatırlattı. dünya ekonomisinin küçüldüğünü, yüzde 3'lük büyüme tahmininin değiştirilerek 2'nin altına indirileceğini anlatan yıldırım, bu şartlara rağmen türkiye'nin iyi gittiğini ifade etti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;