Türk dış politikası

Yıldırım'dan Rusya yorumu: Güzel gelişmeler var

Başbakan Yıldırım, Rusya ile yaşanan krizin normalleşmesiyle ilgili "güzel gelişmeler" olduğunu söyledi; "Yakın zamanda milletimizle paylaşacağız" dedi.

[Fotoğraf: AA]

israil ile varılan mutabakatın detaylarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan başbakan binali yıldırım, rusya ile normalleşme sürecinin olup olmayacağını değerlendirdi. 

başbakan yıldırım, "türk milleti de rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. bize, irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız" dedi.

kurtulmuş: rusya’yla yumuşama var

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Çankaya Köşkü'nde gazetecilere açıklama yaptı.
[[Fotoğraf: AA]]

bakanlar kurulu toplantısının ardından açıklama yapan hükümet sözcüsü numan kurtulmuş da, türkiye’nin israil’le ilişkilerinin normalleştirilmesi konusundaki anlaşma hakkında konuştu. “26 haziran’da belli bir noktaya gelinmiştir. her iki başbakanın eş zamanlı yapacağı açıklamayla duyurulacaktır” diyen kurtulmuş, rusya’yla ilişkilerde de yumuşama gördüklerini söyledi:

“özellikle cumhurbaşkanı ve başbakanımızın mektuplarının ardından rusya’yla ilişkilerimizde de yumuşama yönünde trendi görüyoruz. türk işçilerin çalışması için yeniden izin çıktı.”

'ab türkiye’ye karşı çok daha duyarlı davranmalı'

kurtulmuş, büyük britanya’nın ab’den çıkış kararını değerlendirdi:

“ortak bir ordusu olmazsa, ab’nin dağılma sürecine gireceği uyarısını çok önceden yapmıştık. özellikle ukrayna krizinde ab’nin herhangi bir çözüm üretememesi, birliğin sorun çözme yeteneğinin olmadığı konusunda önemli bir göstergeydi.

son gelişme karşısında ab türkiye’ye karşı çok daha duyarlı davranmalı. türkiye’nin vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasının önemini çok daha iyi anlamalı. vize serbestisi konusundaki beklentimiz son derece açık ve anlaşılır. yükümlülüklerimize riayet ettiğimizin bir kere daha altını çizmek istiyorum.

'gümrük birliği yeniden değerlendirilecek'

gümrük birliği’ne girmesiyle türkiye’nin maddi anlamda önemli kayıpları oldu. türkiye’nin gümrük birliği’ni yeniden gündeme getirmesi zaruridir.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;