Ekonomi

Yıllık enflasyon 11.29

Tüketici fiyatları Mart'ta yüzde 1.02 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 11.29 oldu. Bu rakam, 2008'in Ekim ayından bu yana en yüksek enflasyon oranı.

Konular: Ekonomi, Türkiye

türkiye istatistik kurumu (tüik) verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (tüfe) martta yüzde 1.02, yurt içi üretici fiyat endeksi (yi-üfe) yüzde 1.04 arttı. yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11.29, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16.09 oldu.

açıklanan rakamlar yıllık tüfe'nin, 2008'in ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

tüfe şubat'ta yüzde 0.81; yi-üfe yüzde 1.26 artmıştı. şubat ayı itibariyle yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10.13 olmuş, böylece yıllık enflasyon geçen ay, 5 yıl sonra ilk kez yüzde 10'un üzerini görmüştü.

en yüksek artış giyim ve ayakkabıda

ana harcama grupları itibarıyla martta, aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,99 ile giyim ve ayakkabı grubunda görülürken, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,93, sağlıkta yüzde 1,88, eğlence ve kültürde yüzde 1,55 ve ev eşyasında yüzde 1 artış gerçekleşti.

martta alkollü içecekler ve tütün grubunda aylık değişim gerçekleşmedi. ana harcama grupları itibarıyla bu yılın mart ayında endekste düşüş gösteren bir grup olmadı.

tüfe'de yıllık bazda en yüksek artış, yüzde 21,71 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. bunu yüzde 17,69 ile ulaştırma, yüzde 13,28 ile sağlık, yüzde 12,53 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 12,51 ile çeşitli mal ve hizmetler izledi.

geçen ay endekste kapsanan 414 maddeden 42'sinin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 282'sinin ortalama fiyatlarında artış, 90'ının ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

kaynak: aa

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;