Brezilya

Yolsuzlukla suçlanan Brezilya Devlet Başkanı Rousseff görevden alındı

Brezilya senatosu,22'ye karşı 55 oyla, Devlet Başkanı Dilma Rousseffin görevini askıya aldı. Rousseff'e bütçe yasalarını çiğneyerek yolsuzluk yapma suçlaması yöneltilmişti.

Konular: Brezilya, Dünya
[Fotoğraf:Reuters]

brezilya senatosu, perşembe saba saatlerin yaptığı oylamada 22'ye karşı 55 oyla, başkan dilma rousseff'in görevini askıya aldı. brezilya'nın ilk kadın devlet başkanı olan rousseff'e solcu işçi partisi tarafından bütçe yasalarını çiğnemek suçlaması yöneltilmişti. başkanlık görevini, yargılama sonuçlanana kadar başkan yardımcısı michel temer yürütecek. rousseff yargılamada suçlu bulunursa da temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek.

temer de devlete ait petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluklara karışmakla suçlanıyor.

yüksek mahkeme, 2014'teki devlet başkanlığı seçimleri öncesi, bütçe açığını saklamak için mali kuralları ihlal etmekle suçlanan rousseff'in çarşamba günü yaptığı azil sürecinin durdurulması başvurusunu reddetmişti.

devlet başkanı rousseff, aynı zamanda 2003-2010 arasında petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya.

başlangıcı 2014 yılına dayanan soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;