İnternet yasakları

Youtube engeline devam kararı

Gölbaşı Asliye Ceza Mahkemesi, suça konu içeriklerin kaldırılmaması nedeniyle Youtube'a erişim engelinin devamına karar verdi.

Türkiye'de Youtube 27 Mart'tan bu yana kapalı. [Reuters]

gölbaşı sulh ceza mahkemesi, 27 mart 2014 tarihli kararla youtube'daki suç teşkil eden içeriklere ait 15 linke erişimi engelleme kararı almıştı. ayrıca youtube bildirilen sürede içerikleri kaldırmazsa tüm siteye erişimin engellenmesine karar vermişti.

mahkeme, türkiye barolar birliğinin bu karara itirazı üzerine 'tüm yayına erişimin engellenmesi' kararını cuma günü kaldırdı. yasağı, 15 linkle sınırlayan gölbaşı sulh ceza mahkemesi, youtube’a erişimin tamamen engellenmesinin, bu ağı kullananların ifade özgürlüğüne müdahale olduğunu belirtti.

ancak gölbaşı cumhuriyet savcılığı, 'suça konu içeriklerin kaldırılmadığı' gerekçesiyle karara itiraz etti.

itirazı değerlendiren gölbaşı asliye ceza mahkemesi, söz konusu içeriğe dair kararın youtube'a bildirilmesine rağmen, verilen sürede gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle siteye erişimin engellenmesine ve 'suça konu içerikler' kaldırılıncaya kadar engelin devamına hükmetti.

abd: takip ediyoruz

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf, youtube hakkındaki kararı takip ettiklerini söyledi. harf, “ankara'daki bir mahkemenin, hükümetin youtube'a erişim engelini kaldırması gerektiği yönündeki kararını da takip ediyoruz. hükümeti, türkiye'deki tüm sosyal medya sitelerini açmaya çağırmayı sürdürüyoruz” diye konuştu.

anayasa mahkemesi’nin twitter’a erişimi sağlayan kararı hakkında da konuşan harf, “anayasa mahkemesi'nin türkiye'de ifade özgürlüğüne destek veren kararını elbette memnuniyetle karşılıyoruz. türk hükümetinin twitter'e erişimin engellenmesinin kaldırılması yönündeki kararı uyguladığını da not ediyoruz” dedi.

'sitenin tümüne erişim engellenemez'

20 mart’ta erişimi engellenen twitter, anayasa mahkemesi'nin "ifade özgürlüğüne ağır müdahale" kararının ardından ardından 3 nisan’da açılmıştı.

anayasa mahkemesi twitter engelini kaldırırken, telekomünikasyon iletişim başkanlığı’nın siteye erişimi tümden engelleyemeyeceğini, sadece sakıncalı görülen içeriğin linkini engelleyebileceğini belirterek, "hukuk dışı uygulamaya vakit geçirmeden son verilmeli" çağrısını yapmıştı.

cumhurbaşkanı gül ve başbakan erdoğan, anayasa mahkemesi’nin twitter kararına farklı tepkiler verdi. gül 'gurur duydum’, erdoğan 'saygı duymuyorum' dedi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;