Kobani

YPG: ABD Kobani'ye etkili silahlar verdi

Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan YPG'nin sözcüsü, ABD’nin kendilerine verdiği silahların etkili ve iyi olduğunu söyledi. Bombardıman ve silah yardımı sebebiyle ABD’ye teşekkür etti.

Konular: Kobani, IŞİD, Ortadoğu, ABD
YPG, ABD'nin talebiyle silahlı Arap ve Süryani gruplarla ittifak kurdu. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

ypg sözcüsü redul celil, kobani’de afp’ye konuştu. celil abd’nin kendilerine havadan attığı silah ve mühimmat ile ilgili olarak şunları söyledi;

“amerikan uçaklarının havadan kobani’ye attığı silahlar gayet iyi. bu silahlar işid’a karşı savaşımızda pozitif etki yaratacak. umudumuz bize daha çok silah yardımı yapılması yönünde.”

silahların içeriği hakkında bilgi vermeyen celil, ypg ile abd’li yetkililer arasında koordinasyonun devam ettiğini söyledi.

al jazeera’ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen kyb’li kaynaklar kobani’ye; bkc ağır makinalı tüfek, rpg-7 roketatar ve mühimmat gönderildiğini açıkladı.

kobani’ye silahlı adam yardımı yapan peşmerge güçleri yetkililerinden halgart hikmet ise bu yardımın ihtiyaçlar gözetilerek gönderildiğini ve ağır silahları içerdiğini açıkladı. hikmet bu yardımın devamının geleceğini de belirtti. 

peşmerge güçlerinin sözcüsü cabar yaver ise, kobani'ye askeri takviyelerine devam etmek istediklerini söyledi ve "o bölgeye havadan veya karadan yedek güçlerimiz göndermek için çabamız ve hazırlığımız var" dedi.

abd kendi mühimmatını vurdu

abd merkez kuvvetler komutanlığı'nın yaptığı yazılı açıklamaya göre, kobani'ye havadan atılan mühimmatın bir kısmı boş araziye düştü. bu silahların işid'ın eline geçme ihtimaline karşı koalisyon güçleri bu noktayı bombalayarak silahları yok etti.

komutanlık, 20 ekim pazartesi günü irak ve suriye'de işid'e yönelik gerçekleştirilen hava saldırıları hakkında bilgi verdi.. buna göre irak'ın felluce kenti yakınlarına 2, suriye'nin kobani kenti çevresine 6 hava saldırısı gerçekleştirildi.

abd: peşmerge geçişini biz istedik

bu arada abd dışişleri bakanı john kerry, peşmerge güçlerinin kobani'ye geçişini türkiye'den kendilerinin talep ettiğini söyledi. kerry, kobani'ye abd askerleri tarafından silah indirilmesine dair şu ifadeleri kullandı:

"türk yetkililerle görüştük; ben görüştüm, başkan obama da görüştü ve çok çok açık bir şekilde bunun abd’nin siyasetinde bir değişiklik olmadığını bildirdik. bu bir kriz anı, olağanüstü bir durum; bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi. işid’e karşı savaşan bir halka sırtımızı dönmek sorumsuzca ve ahlaki açıdan zor bir durum olurdu."

abd merkez kuvvetler komutanlığı’ndan (centcom) yapılan yazılı açıklamada, abd askeri güçlerinin, suriye'de işid’e karşı kobani'yi (aynul arab) koruyan kürt güçlerine takviye sağlamak için kobani bölgesine havadan birçok yardım yaptığı belirtildi.

abd hava kuvvetleri'nin c-130 tipi nakliye uçağının irak’taki kürt yönetimi tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, kobani’de işid’e karşı savaşan kürt güçlerine ulaştırdığı vurgulandı. açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenli şekilde ayrıldığı ifade edildi.

kaynak: afp, al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;