Yeni Anayasa

YSK Başkanı: Mühürsüz zarf ve pusulalarda da filigran var

YSK Başkanı Güven, mühürsüz zarf ve oy pusulalarında da filigran bulunduğunu, oyların geçerli olduğunu söyledi, bu oyları kullanma kararının veriler sisteme girmeden önce alındığını ifade etti. Güven, bu şekilde kullanılan oy sayısını bilmediklerini söyledi.

yüksek seçim kurulu başkanı sadi güven, mühürsüz oy pusulaları tartışmasına ilişkin konuştu. güven, "akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarfları, yüksek seçim kurulu tarafından imal ettirilen, üretilen, gerçek, doğru, sahte olmayan oy pusulası ve zarflardır" dedi. güven, bu şekilde kaç oy kullanıldığı sorulduğunda ise "kaç mühürsüz oy var, bilmiyoruz" dedi.

"sisteme tek bir oy girilmeden, siyasi partilerle paylaşılmadan bu kararı aldık" diyen güven, "dolayısıyla bu karara herhangi bir anlam yüklemek doğru değildir. bu tamamen vatandaşın siyasi iradesinin sandığa yansıması önündeki, sandık kurullarının yapmış olduğu hata nedeniyle olan engeli kaldırmaktır" sözlerini kullandı.

ysk başkanı, "bu bizim ilk kez yaptığımız bir işlem değildir. oyların sahte olduğu ispat edilmedikçe oylar bu şekilde kullanıldığında geçerli olduğuna dair birçok kararımız vardır. biz bu kararı sonuçlar sisteme girmeden, kimsenin kafasına bir şey takılmadan verdik. sonrasında verseydik belki tartışma olurdu ama sandıklar açılmaya başladığı anda vatandaşın hakkını zayii etmeme adına aldık" diye konuştu.

zarf ve pusulalarda filigran olduğunu söyleyen ysk başkanı, "vatandaşa verilen zarf ve oy pusulaları fligramlı, ysk tarafından özel olarak üretilen evraklardır. paralardaki gibi ysk’nın filgramını görebilirsiniz. yani dün akşamdan beri tartışmaya neden olan oy pusulaları, ysk tarafından üretilen ve geçerli olan oy pusulası ve zarflardır. yasa koyucu bu filgramlı oy pusulası ve zarfların yanı sıra ikinci bir tedbir almış ve orada bulunan sandık başkanı ve üyelerinin oy basmak suretiyle ikinci bir tedbir almasını öngörmüştür. onların yaptıkları bir hata nedeniyle vatandaşın anayasal hakkını kullanması, iradesinin sandığa yansımasına karar verdik. olay budur" açıklamasını yaptı.

ysk'nın bu kararının referandum oylaması devam ederken açıklanması, başta chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu olmak üzere çok sayıda kişinin tepkisini çekmişti. kılıçdaroğlu, referandum sonucunun ardından yaptığı ilk açıklamada ysk'yı hedef almış, ysk'nın referandumun meşruiyetini tartışmalı hâle getirdiğini ve milletin kararına gölge düşürdüğünü söylemişti.

kılıçdaroğlu, "maçın ortasında kural değişmez. ysk maçın ortasında yasalara aykırı olarak kuralları değiştiriyor" demişti.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;