Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunan bankaları açılıyor

Yunanistan'da üç hafta önce kapanan bankalar, AB'den 7,17 milyar Euro değerinde kredi onayı üzerine pazartesi günü açılma kararı aldı. Günlük 60 Euro nakit çekme limiti, tek seferde haftalık 420 Euro olarak değiştirildi.

Konular: Yunanistan, Avrupa
Yunanistan bankaları üç hafta aradan sonra 20 Temmuz'da açılıyor. [Fotoğraf: Getty]

ekonomik kriz nedeniyle borçlarını ödeyemeyen ve temerrüde düşen yunanistan’da 29 haziran’da kapanan bankalar, 7,17 milyar euro değerinde yeni kredi haberiyle pazartesi günü açılma kararı aldı. 60 euro para çekme limiti devam edecek ancak artık haftalık limit tek seferde, yani 420 euro olarak çekilebilecek.

bankaların üç hafta kapalı kalması, yunanistan ekonomisine 3 milyar euro zarara mâl oldu. euro bölgesinden çıkarılma endişesiyle paralarını güvence altına almak isteyen yunanlar, hesaplarını boşaltmak ya da döviz almak için bankalara koşmuştu. piyasada nakit sıkıntısının önüne geçmek için de bankalar tatil edilmişti.

ab’den gelen kredi bankaları açtı

avrupa birliği (ab) ve uluslararası para fonu’na (imf) olan borçlarını ödeyemeyen yunanistan, 86 milyar euro değerinde yeni kredi ve hibe alabilmek için reform şartlarını kabul etti.

anlaşmanın ardından ab konseyi, yunanistan’ın yakın dönem borçlarını ödeyebilmesi için 3 ay vadeli 7,17 milyar euro kredinin avrupa finansal istikrar mekanizması yoluyla pazartesi günü ülkeye gönderileceğini açıkladı.

ab’den gelecek 86 milyar euro değerinde kredi ve hibenin koşulları yeni kemer sıkma politikaları olacak. 14 temmuz’da kararı oylayan parlamento, ab yanlısı muhalefet vekillerinin evet oyuyla paketi kabul etti.

yaklaşan oylama öncesi kabine değişikliği

kemer sıkma politikalarına tepki ile iktidara gelen syriza partisinde çok sayıda vekil karara karşı çıktı. başbakan alexis tsipras, paketi açıkça eleştiren bakanlarını 17 temmuz’da görevden alarak kabine değişikliği yaptı.

tsipras’ın acele kararının arkasında, çarşamba günü yapılacak ikinci bir oylama var. bu oylamada yunan parlamentosu, 86 milyar euro değerinde üç yıllık kurtarma paketi için bankacılık ve adalet sistemiyle alakalı reformları oylayacak.

‘reformlar başarısız olacak’

kredi veren kurumlarla pazarlık süresince muhataplarından tepki gören eski maliye bakanı yanis varoufakis, “bu reform programı, kim yürütürse yürütsün başarısız olacak” dedi.

avrupalı liderler, reform görüşmelerinin haftalar alabileceğini söylüyor. almanya ekonomi bakanı wolfgang scaeuble, yunanistan’a kurtarma paketi verilmesi konusunda “ilkelerinden taviz vermektense istifa etmeyi tercih edeceğini” söyledi.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;