Yunanistan

Yunanistan anlaşmayacak

Yunan hükümetinden bir yetkili, Eurogroup toplantısında mevcut yardım programıyla ilgili hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise ülkenin kredi notunu düşürdü.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ve Maliye Bakanı Yanis Varoufakis. [Fotoğraf: Reuters]

yeni kurulan yunanistan hükümetinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, maliye bakanı yanis varoufakis'in gelecek hafta yapılacak erogroup toplantısında, mevcut uluslararası yardım programını yürürlükte tutacak hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

buna göre atina, yeni bir borç ve reform programı sunana kadar uygulanması için "köprü niteliğinde bir anlaşma" talep edecek.

yunan yetkili, "yeni programla ilgili olmayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz" dedi.

s&p, yunanistan’ın notunu kırdı

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu standard & poor’s (s&p) ise yunanistan’ın kredi notunu "b"den "b-"ye düşürdü, "negatif" olan kredi görünümünü teyit etti.

s&p'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, yunanistan’ın kredi notunun "b"den "b-"ye çekildiği belirtilirken, karara gerekçe olarak sınırlı likiditenin yeni hükümetin borçları yeniden yapılandırmaya yönelik anlaşmalar için sahip olduğu zamanı kısıtlaması gösterildi. 

açıklamada, "yeni hükümetin yapacağı anlaşmaların zamanlamasına ve başarısına ilişkin potansiyel belirsizlikler, kredi çıkış riskini artırırken, yatırımları ve vergi uyumunu zayıflattı. bunun sonucu olarak yunanistan'ın uzun vadeli kredi notunu "b"den "b-"ye düşürdük" ifadesine yer verildi.

borçta taviz yok

kuruluş, 29 ocak'ta yaptığı son değerlendirmede, yunanistan'ın kredi notunun negatif izlemeye alırken, yeni hükümetin gerekli finansal destek için kreditörleriyle anlaşma sağlamakta başarısız olması durumunda ülkenin kredi notunun düşürülebileceği uyarısını yapmıştı.

avrupa birliği (ab) politikalarına karşı söylemleriyle iktidara gelen ve borçlarını ab'nin istediği şekilde ödemeyeceğini ifade eden yeni yunan hükümetine ab'den ilk olumsuz hamle gelmişti. avrupa merkez bankası, yunanistan'ın borçlarını kredi teminatı olarak kullanmasına izin veren muafiyeti kaldırmıştı.

yunanistan'da yeni seçilen hükümetin savunduğu bazı ekonomik politikalar ülkenin borç batağından kurtulmasının daha da zorlaştığı şeklinde yorumlanırken, avrupa merkez bankası'nın yunan bankalarına sağladığı kredi ayrıcalığını iptal etmesi ve almanya'nın borçlar konusunda taviz vermeyeceğini açıklaması bu endişeleri artırmıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;