Avrupa

Yunanistan borçlar için yeni anlaşma istedi

Yunanistan'da dev borç yüküyle hükümeti kuran solcu Syriza'nın AB ile ilişkileri merakla beklenirken ilk temasta borçları yeniden yapılandırmayı teklif etti. Yeni anlaşma için zaman istedi.

Sapin ve Varufakis Paris'te görüştü. [Fotoğraf: REUTERS]

yunanistan'da syriza'nın seçimleri kazanmasının ardından avrupa'yla ilk önemli temasta ılımlı mesajlar çıktı. yunan mevkidaşı yannis varufakis'i paris'te ağırlayan fransa maliye bakanı michel sapin, yunanistan'ın avrupa birliği'ne (ab) borcuna ilişkin, "yunanistan'la yeni bir sözleşme yapmalıyız. kamu borcu konulardan sadece bir tanesidir" açıklamasını yaptı. yunanistan maliye bakanı varufakis ise "yunanistan artık manşetlerden inmek istiyor" derken ab ekonomisinin 'patronu' almanya'ya da "alman maliye bakanı wolfgang schäuble ile görüşmek için berlin'e gideceğim. berlin ya da frankfurt" dedi. varufakis, yunanistan'ın yeni bir borç paketi istemediğini vurgulayıp yunanistan borçlara bağımlı bir ülke haline geldi, halk bizi buna son vermemiz için seçti" dedi.

syriza, nakit rezervinin  şubat-mart dönemindeki ihtiyaçları karşılamaya yettiğini ancak temmuz'daki 4.7 milyar euro ile ağustos'taki 3.6 milyar euro borçlar için sıkıntıda olduklarını açıklamıştı. ülke ab ve imf'den gelen kredilere ülkedeki üretimin yüzde 175'ini ödüyor. 

'yunanistan gerekli reformları yapacaktır'

maliye bakanlığı'ndaki görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan fransız bakan sapin ise syriza'dan gelen 'ab'ye borçları iptal etme' çıkışına "yunanistan'ın borçlarını silme gibi bir durum söz konusu değil. iptal etmeyeceğiz ama bunu tartışabilir, erteleyebilir hatta yükünü biraz hafifletebiliriz" yanıtın verdi. 

 "yunanistan'la yeni bir anlaşma yapmalıyız. kamu borcu bu konulardan sadece bir tanesidir" diyen sapin, avrupa merkez bankası, uluslararası para fonu (imf), ab, avrupa komisyonu ve eurogroup'un, yunanistan'ın durumuyla ilgili diyalog içerisinde bulunması gerektiğini söyledi. yunanistan'ın reformlar konusunda zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan sapin, "yunanistan'a güveniyorum. yunanistan zorlukları aşacak ve gerekli reformları yapacaktır" diye konuştu. sapin, yunanistan'ın euro bölgesinde kalacağına inandığını kaydetti.

"halk ekonomik krizden bunaldı"

sosyalist parti'nin (ps) bölge temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda konuşan fransa başbakanı manuel valls de yunan halkının tercihlerine saygı göstermek gerektiğine işaret ederek, "halk, ekonomik krizden ve kemer sıkma politikalarından bunaldı ve sorumluluğu sola vermekte karar kıldı" diye konuştu.

cezalandırıcı kemer sıkma politikalarının artık ab'nin bir projesi olamayacağını vurgulayan valls, fransa'nın, yunanistan'a yükümlülüklerine uyması konusunda yardım etmesi ve euro bölgesinde kalması için ülkeyi teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.

'avrupa komisyonu'nda da troyka misyonunu bitirme hazırlığı'

avrupa komisyonu'nun almanya destekli başkanı jean-claude juncker ise yunanistan'ın 320 milyar euroluk kredi borcunu yöneten troyka misyonunu devre dışı bırakmayı planlıyor. almanya'da yayınlanan handelsblatt gazetesine konuşan bir avrupa komiyonu yetkilisi, "acilen bir alternatif bulmak zorundayız" derken berlin'in de yeni bir reform düzenlemesi hazırlığında olduğu belirtildi. gazetenin haberine göre almanya yunanistan'ın daha önce üzerinde anlaşılan kemer sıkma politikalarına bağlı kalması halinde borçlar konusunda yeni düzenlemeye sıcak bakıyor. ancak solcu syriza lideri başbakan aleksis tsipras da seçim sonrasında ab ve uluslararası fonlarla troyka anlaşmalarını sonlandırıp, kurtarma paketi sözleşmesini bitirmek istediğini söylemişti. ancak anlaşmanın seyri tsipras ile juncker arasında çarşamba günü brüksel'de yapılacak görüşemede netleşecek.

kaynak: reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;