15 Temmuz darbe girişimi

Yunanistan darbeci askerleri iade etmiyor

Yunanistan Yüksek Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a kaçan 8 askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi. Kararı protesto eden Türk Dışişleri, “Siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır” ifadesini kullandı.

[Fotoğraf: Reuters]

yunanistan yüksek mahkemesi (arios pagos) 15 temmuz darbe girişimi sonrası yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar verdi.

gülen örgütüne üye oldukları ve 15 temmuz darbe girişiminde aktif rol oynadıkları gerekçesiyle türkiye'ye iadeleri istenen askerler, yunan polisi eşliğinde birbirlerine kelepçeli olarak mahkemeye getirildi.

yüksek mahkeme hâkimleri, askerleri gruplar halinde salona çağırarak haklarındaki kararları yüzlerine okudu.

mahkeme, darbe girişiminin ardından tsk'ya ait helikopterle yunanistan'a kaçan askerler için türkiye'nin iade talebinin reddedildiğini duyurdu.

⁠⁠⁠türkiye'den yunanistan'a protesto

türk dışişleri, kararın ardından yazılı açıklama yaparak tepki gösterdi:

“demokratik anayasal düzenimize karşı 15 temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimine katılan sekiz darbeci hakkındaki iade talebimiz yunan yargısı tarafından reddedilmiştir.

türkiye’de demokratik düzeni hedef alan, güvenlik güçlerimizden ve sivillerden 248 vatandaşımızı şehit eden, 2193  vatandaşımızı da yaralayan bir darbe girişiminde aktif rol alan ve sayın cumhurbaşkanımızın hayatına kasteden bu şahısların bağımsız türk yargısı önüne çıkmasına engel olan bu kararı protesto ediyoruz.

bugüne kadar, dhkp/c ve pkk başta olmak üzere türkiye’yi hedef alan terör örgütleri mensuplarının adalet önünde hesap vermesine engel olan yunan makamlarının bu kararıyla, müttefik ve komşu bir ülke olarak yunanistan’ın terörle ve suçla mücadelede asgari gerekleri yerine getirmekten kaçındığı bir kez daha görülmüştür.

yunan yargısının bu tavrı, uluslararası hukuk normlarına ve ilkelerine aykırı şekilde suçluların cezasız kalmasına ve mağdurların da haklarının ihlaline yol açmaktadır. geçmişinde darbeler yaşamış bir ülke olarak yunanistan maalesef bu kararla darbecileri koruyan, kollayan bir ülke konumuna düşmüştür.

yunan yargısının bu kararına karşı tüm hukuk yolları kullanılarak, suçluların iadesine ve yargılanmasına yönelik girişimlerimiz devam edecektir.  siyasi saiklerle alındığı düşünülen bu kararın ikili ilişkilerimiz, terörle mücadele alanında işbirliğimiz ve diğer ikili/bölgesel konulardaki müşterek çalışmalarımız üzerindeki etkileri de kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.”

yokluklarında tutuklama kararı

15 temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma yürüten istanbul cumhuriyet başsavcılığı terör ve örgütlü suçlar bürosu, darbe girişiminin ardından yunanistan'a kaçan ve bu ülkenin yüksek mahkemesince türkiye'ye iade edilmemelerine karar verilen firari 8 subayla ilgili, tutuklama kararı verilmesi amacıyla nöbetçi istanbul 12. sulh ceza hakimliğine başvurdu. talebi değerlendiren nöbetçi hakimlik, daha önce haklarında yakalama kararı çıkarılan şüpheli subaylarla ilgili bu kez yokluklarında tutuklama kararı çıkarılmasına hükmetti. 

hakimlik ayrıca, şüpheli askerlerle ilgili interpol'de kırmızı bülten çıkarılması için ilgili makama yazı yazılmasını da karara bağladı. 

darbe girişiminin ardından binbaşılar ahmet güzel ve gencay büyük, yüzbaşılar abdullah yetik, süleyman özkaynakçı, uğur uçan ve feridun çoban ile astsubaylar mesut fırat ve bilal kurugül helikopterle yunanistan'a kaçmışlardı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;