Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan neyi oylayacak?

Avrupa Merkez Bankası ve IMF’nin yeni borçlar için öne sürdüğü reform şartlarını Yunanistan halkı 5 Temmuz’da oylayacak. Eğer halk ‘hayır’ derse Yunanistan’ın Euro Bölgesi'nden çıkarılması gündemde.

Yunanistan sokaklarında ekonomik kriz temalı duvar resimleri dikkat çekiyor. [Fotoğraf: AA]

avrupa merkez bankası (ecb) ve uluslararası para fonu (imf), kurtarma paketinin geri kalan kısmını vermek için yunanistan'ın borçlarını ödemesini ve sundukları koşulları kabul etmesini bekliyor. borçların ödenmesi için verilen son tarih 30 haziran. ödemelerin ertelenmesini isteyen yunanistan hükümeti ise ecb ve imf'nin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları halka oylatmaya karar verdi.

emeklilik sistemi, katma değer vergisi ve kurumlar vergisi ile savunma harcamalarına yönelik katı kemer sıkma politikalarını halk 5 temmuz'da oylayacak.

avrupa birliği (ab), ecb ve imf’den oluşan kreditörler, yunanistan’da bu yıl bütçenin, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 1'i, gelecek yıl yüzde 2'si, 2017’de yüzde 3'ü, 2018’de yüzde 3,5'u kadar fazla vermesini istiyor. mali yardım için de daha fazla vergi alınması, erken emeklilik olanaklarının kısıtlanması ve emeklilik primlerinin yükseltilmesi şart koşuluyor.

standart kdv yüzde 23 olacak

yunan halkının oylayacağı en önemli başlıklardan biri vergi sistemi ile ilgili olacak. yunan halkı kreditörlerin taleplerini onaylarsa, ülkede temel gıda ürünleri, enerji, su ve otel fiyatlarında kdv yüzde 13; ilaç, kitap, gazete ve tiyatro fiyatlarında ise yüzde 6 olarak toplanacak.

kreditörler yunanistan'ın adalarında daha az olan standart kdv'nin artırılmasını ve ülkenin geri kalan yerleri gibi yüzde 23'e çıkartılmasını istiyor.

gelir vergisi peşin alınacak

kreditörler ülke genelinde yaygın olan gelir vergisi kaçırma oranlarının da yeni yasalarla aşağı çekilmesi gerektiğini belirtiyor. gelir vergisinin 2016 sonuna kadar kurumlar ve kişisel işletmelerden yüzde 100 peşin alınmasını istiyor.

tarıma ayrıcalık bitiyor

kreditörlerin taleplerinden en fazla etkilenecek kesimlerin başında çiftçiler geliyor. tarım sektörüne tanınan vergi ayrıcalıkları ve diğer sübvansiyonlar, yunanların reform paketini onaylaması durumunda sona erecek.

emeklilik yaşı 67

yunanistan başbakanı aleksis çipras'ın seçim öncesindeki "emeklilikte kesinti olmayacak" vaadi, kreditörlerin talepleriyle uyuşmuyor. kreditörler emeklilik yaşının en az 67 olmasını istiyor.

kreditörler atina'dan, düşük gelirli emeklilere yapılan maddi desteğin kaldırılmasını ve bu sayede 1 milyar avroya yakın tasarruf yapılmasını istiyor.

asker sayısı düşecek

yunanistan kreditörlerin taleplerini kabul ederse, savunma harcamalarında da önemli bir azalmaya gidecek. gelecek yılın bütçesinde askeri harcamalarda 400 milyon avro kısıtlama olacak. asker sayısı da düşecek.

40 havalimanının özelleştirilmesi isteniyor

reform paketinde "özelleştirme" başlığı altında da önemli şartlar yer alıyor. referandumda yunan halkının "kabul" yönünde oy kullanması durumunda, atina uluslararası havalimanı’nın yanı sıra 39 bölgesel havalimanı da özelleştirilecek.

ayrıca telekom operatörü ote, petrol şirketi hellenic petroleum helpe, 35 devlet binası, piyango şirketi, birçok otoyol ve liman da özelleştirilmesi istenen kurumlar olarak sıralanıyor.

kamuda maaşlara düzenleme

devlette çalışan kişilerin maaşları beceri, performans ve sorumluluğa göre gelecek yıldan geçerli olmak üzere düzenlenecek. ayrıca yevmiye, yan ödeme, yolluk ve kıdem tazminatları gibi ödemeler de yeniden belirlenerek kısıtlamaya gidilecek.

toplam borç 323 milyar euro

kreditörlerin yunanistan'a sunduğu şartların kabul edilebilmesi için 5 temmuz'da halkın en az yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekecek.

yunanistan'ın 323 milyar euro’yu bulan borcunun yüzde 60'ı euro bölgesi'ne, yüzde 15'i devlet tahvillerine, yüzde 10'u imf'ye, yüzde 8'i yunan bankaları, yabancı bankalar başta olmak üzere diğer kreditörlere, yüzde 6'sı avrupa merkez bankası'na.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;