Yunanistan

Yunanistan'da sıradışı kabine

Beş yıldır ağır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde radikal solu iktidara taşıyan Syriza lideri Aleksis Tsipras'ın açıkladığı yeni kabine alışılmışın dışında isimlerden oluşuyor.

Konular: Avrupa, Yunanistan
Yeni bakanlar yemin ederek görevlerine başladı. [Fotoğraf: Reuters]

avrupa birliği'nin (ab) dayattığı kemer sıkma politikalarına karşı olan 40 yaşındaki tsipras, seçim dönemindeki vaatlerini yerine getirebilmek için kurduğu hükümette, görme engelliden eski modele, hukukçudan eski gazeteciye ve profesörden eski komünist parti üyesine geniş bir yelpazede sıradışı isimler var. 

'kazara ekonomist'

kabinenin en önemli görevlerinden maliye, dışişleri ve ekonomi bakanlıkları profesörlere emanet edildi. kişisel blogunda kendisini 'kazara ekonomist' ve 'özgürlükçü marksist' diye tanımlayan yannis varoufakis yunanistan'ın yeni maliye bakanı oldu. renkli tişört ve gömlekleriyle tanınan varoufakis bakanlık görevine getirilmesinin ardından internetteki blogunda "artık susma zamanımın geldiği söyleniyor, ama benim planım buna karşı koymak. eskisi kadar sık olmasa da blogu güncelleyeceğim" diye yazdı. 

nazi bombası gözlerini kör etti

kabinenin en dikkat çeken ismi ise sağlık ve sosyal güvenlik bakanı panagiotis kurumplis. görme engelli kurumplis, yunanistan’ın ilk engelli bakanı oldu. kurumplis 10 yaşındayken, ikinci dünya savaşı sırasında nazi işgali döneminden kalan patlamamış bir el bombasının inflak etmesi sonucu görme yetisini kaybetti. yunanistan’da doğan kurumplis’in pontus rum kökenli ailesi türkiye’den göç etti.

Yunanistan'ın yeni Sağlık Bakanı Panagiotis Korumblis görme engelli olduğu için imza atarken yardım aldı. [Fotoğraf: Reuters]

eski bir avukat olan kurumplis siyasette deneyimli bir isim. ilk kez 1996'da yunanistan'ın köklü sol partisi pasok’la parlamentoya girdi. 2011’de pasok’tan istifa eden kurumplis daha sonra syriza'ya katıldı.

turizm bakanı yardımcısı eski bir manken

syriza'nın küçük koalisyon ortağı anel'den (bağımsız yunanlar) milletvekili seçilen elena koudoura, turizm bakanı yardımcısı oldu. bir askerin kızı olarak dünyaya gelen koudoura, gençliğinde atletizmle uğraştı, 1984-1996 yılları arasında da modellik yaptı. koudoura, bu dönemde büyük ün kazandı. 

atina üniversitesi’nde spor bilimi eğitimi alan koudoura; ingilizce, ispanyolca ve fransızca biliyor. 2003’te yeni demokrasi partisi’nden milletvekili seçilen koudoura, bu parti bünyesinden çıkan anel'e katıldı. 

tsipras'ın danışmanlığından kabineye

başbakan tsipras, dışişleri bakanlığı görevini ise siyasete yabancı bir isme, dış politika danışmanlığını yapan nikos kotzias'a verdi. uluslararası ilişkiler disiplininde profesör olan kotzias pire üniversitesi’nde avrupa araştırmaları bölümünde dersler veriyor. kotzias alanında çok sayıda kitaba imza atmış bir isim.

eski komünist partili ekonominin başında

yeni ekonomi, denizcilik, altyapı ve turizm bakanı yorgos stathakis ise girit üniversitesi’nde politik ekonomi alanında profesör. stathakis siyasete uzak bir isim değil. gençliğinden beri sol hareketlerin içinde yer alan stathakis, komünist parti’den syriza'ya geçti.

koalisyon ortağına savunma bakanlığı 

tek başına iktidara çıkma şansını sadece iki milletvekiliyle kaçıran tsipras, aşırı sağcı anel'le kurduğu koalisyonda bu partinin lideri panos kammenos'u savunma bakanlığı görevine getirdi. 

tsipras'la tek ortak noktasının kemer sıkma politikasına itirazı olan 49 yaşındaki kammenos, siyasete 1993’te merkez sağ parti yeni demokrasi’den atıldı. altı dönem üst üste parlamentoda yer alan kammenos, müsteşarlık görevine bulundu.

2012’de ab'nin kurtarma paketine onay verilmesi üzerine üzerine partisinden istifa eden kammenos, anel’i kurdu.

diğer kabine üyeleri

yeni dönemde başbakan tsipras'ın yardımcılığını yannis dragasakis yapacak. adalet bakanlığı görevine atanan nikos paraskevopoulos atina üniversitesi hukuk fakültesi'nin dekanıydı. 1990'lı yıllardaki hapishane isyanlarında arabuluculuk görevinde bulundu.

Yunanistan'ın yeni İçişleri Bakanı

üretim yapılandırma, çevre ve enerji bakanlığı'na getirilen panayiotis lafazanis, partideki ab karşıtlarını temsil ediyor, ortak para biriminden çıkılmasını savunuyor.

içişleri ve yeniden yapılandırma bakanlığı'na nikos vutsis; kültür, eğitim ve din işleri bakanlığı'na aristidis baltas getirildi. 

bakanların yanı sıra çok sayıda bakan yardımcısının da ataması yapıldı. üretim yeniden yapılanma çevre ve enerji bakanı yardımcısı olan panayotis sgurudis, türkiye karşıtı tutumuyla biliniyor.

aslen iskeçeli olan ve 25 ocak seçimlerinde syriza'nın kontenjan listesinden milletvekili seçilen sgurudis, daha önce pasok hükümetleri döneminde parlamento başkan yardımcılığı görevinde bulundu.

meclis başkanlığı görevi de zoi konstandopulu'ya teklif edildi.

yeni bakanlar akşam saatlerinde yemin ederek görevlerine başladı.

yunanistan'da pazar günü yapılan seçimleri kazanan syriza, birçok sol hareketin birleşmesinden meydana gelen bir koalisyon partisi. syriza'nın içinde sosyal demokratlardan komünistlere kadar birçok düşünce akımı bir arada.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;