Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'da yeniden grev

Ülkenin iki büyük sendikası, parlamentoda onaylanan tasarruf paketine karşı salı ve çarşamba günü iş bırakmaya hazırlanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

İkinci grev

Karaiskaki'de miting

Memur çıkarılacak

Yunanistan'da ekonomik kriz boyunca onlarca kez greve gidildi ve protestocularla polis sıklıkla çatıştı. [AFP-Arşiv]

yıllardır ekonomik darboğazdan kurtulmaya çalışan yunanistan'da, memur ve işçiler bir kez daha sokağa iniyor. göstericiler, geçtiğimiz çarşamba günü parlamentodan geçen memurları işten çıkaracak yasayı protesto ediyor.

yasaya itiraz eden kamu çalışanları federasyonu (adedy), üyelerinden salı ve çarşamba günü greve katılmalarını istedi. greve, bir diğer büyük sendika olan yunanistan işçi konfederasyonu (gsee) da destek veriyor.

greve katılanlar, ilk gün saat 11’de başkent atina'da karaiskaki meydanında miting yapacak. mitingin ardından protestocular idari reformlar bakanlığı’na yürüyecek.

greve rağmen onaylandı

ülkede aynı yasaya tepki olarak 18 ve 19 eylül’de de greve gidilmişti. iki gün boyunca sadece metrolar ve hastenelerin acil servisleri çalışmıştı. greve ve sokaklardaki gösterilere rağmen, binlerce memuru açığa alacak yasa 18 eylül’de parlamentoda onaylanmıştı. 300 sandalyeli parlamentoda 153 milletvekili yasaya 'evet' oyu vermişti.

söz konusu yasa çıkarsa, yıl sonuna kadar 25 bin kamu çalışanı daha düşük maaşla farklı pozisyonlara kaydırılacak. 2015 yılına kadar da içlerinden 15 bini işten çıkarılacak.

işten çıkarmalar, avrupa komisyonu, avrupa merkez bankası ve uluslararası para fonu imf'den oluşan troykanın, atina yönetimine verdiği kredinin 1,3 milyar euroluk dilimini serbest bırakmak için öne sürdüğü koşullar arasında. troyka temsilcileri, eylül ayı bitmeden ülkeye gelip koşulların yerine getirilip getirilmediğini kontrol edecek.
 
şimdiye kadar 240 milyar euro değerinde iki kurtarma paketi verilen yunanistan'ın, 10 milyar euroluk bütçe açığı var. başbakan antonis samaras, açığın kısa süre içinde kapatılacağını ve ülkesinin altı yıl içinde krizden tamamen çıkacağını savunuyor. ülkede, 2009 yılından bu yana onlarca gösteri düzenlendi ve polisle protestocular sıklıkla çatıştı.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;