Tunus

Yurtdışındaki Tunuslular sandık başında

Yurtdışındaki Tunuslular cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Nida Tunus Partisi Başkanı Baci Kaid Sibsi ile mevcut Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki arasında seçim yapmak üzere sandık başında.

Konular: Tunus, Ortadoğu
Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turundan Nida Tunus Partisi Başkanı Baci Kaid Sibsi (sağda) birinci, Munsif Merzuki ise ikinci çıkmıştı. [Fotoğraf: AFP]

libya, irak ve suriye hariç ortadoğu, avrupa ve amerika’da 45 ülkede tunus’un yurtdışı temsilcilikleri, cumhurbaşkanı seçimi için oy verecek tunuslulara kapılarını açtı.

yurtdışında bulunan 380 bin tunuslu seçmen üç gün boyunca, birinci turun elemelerinden sonra ikinci tura çıkan nida tunus partisi başkanı baci kaid sibsi ile mevcut cumhurbaşkanı munsif merzuki arasında tercih yapacak.

birinci turda baci kaid sibsi, oyların yüzde 39.46’sını, merzuki ise yüzde 33.43’ünü almışlardı.

tunus’ta cumhurbaşkanı seçimi 21 aralık pazar günü düzenlenecek.

yerel medya, seçime katılımın şu anan kadar az olduğu belirtiyor.

tunus’ta seçim propagandası yapmak gece yarısı itibarıyla resmen yasaklanacak.

iki aday arasında gerginlik

muhammed munsif merzuki, seçim günü sibsi yanlıları tarafından merzuki'ye yapılan saldırı, oy kullanmasını engelleme girişimi,  seçimde 'sahtecilik' eylemlerinin bulunduğunu iddia etmişti. bu iddiaları mahkemeye taşımıştı.

sibsi, ikinci tur seçimlerinde yarışacağı mevcut cumhurbaşkanı munsif merzuki’nin seçmenlerini 'radikaller, terör ve şiddet davetçileri' olarak tanımlaması ardından tunus'ta sibsi'yi protesto eylemleri düzenlendi.

daha önce merzukiye destek veren islami referanslı nahda partisi, seçimi boykot etmeyeceğini açıklayarak seçimde belli bir adaya destek vermeyeceğini duyurmuştu.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;