Euro Bölgesi borç krizi

'Yüzde 60 kesinti yapılabilir'

Güney Kıbrıs'ın en büyük bankasındaki 100 bin euroyu aşan mevduatların yarısından fazlasına el konulabileceği açıklandı.

Haberin Öne Çıkanları

Yüzde 37.5'e hisse

Yüzde 22.5'i bloke

Bankalarda sınırlı işlem

Belirlenen oranların pazartesi günü yapılacak son açıklamayla kesinleşmesi bekleniyor. [Reuters]

Mevcut önlemler

 - bankalardan günde kişi başına 300 euronun üzerinde para çekilemiyor.
 - çek bozdurma işlemleri durduruldu.
 - yurt dışına çıkanlar yanlarına 1000 eurodan fazla para alamıyor.
 - kredi kartı veya banka trasferiyle yurtdışına yapılacak aktarımlar için aylık 5000 euro sınır getirildi.
 - firmalar günlük 5000 euro değerinde işlem yapabiliyor.

avrupa birliği (ab) ve uluslararası para fonu'nun (imf) kurtarma paketi çerçevesinde bankalardaki mevduatların bir bölümünden kesinti yapacak olan güney kıbrıs'ta, uygulamanın içeriğine ilişkin bazı detaylar açıklandı.

iki uluslararası kuruluş ile güney kıbrıs arasında varılan anlaşma gereği, ülkenin en büyüğü konumundaki kıbrıs bankası’nda 100 bin euroyu aşan hesaplardan yüzde 60 oranına kadar çıkabilecek kesintiler yapılabileceği duyuruldu.

merkez bankası yetkililerinin onayının ardından yayımlanan düzenlemeye göre, 100 bin euroyu aşan mevduatların yüzde 37,5’ine karşılık mudilere banka hisse senedi verilmesi planlanıyor. mevduatların yüzde 22,5’i ise, kurtarma paketinin şartları yerine getirilene kadar, ucu açık bir süre için bloke edilecek.

belirlenen oranların, pazartesi günü yapılacak açıklamayla son haline kavuşması bekleniyor.

yetkililer ayrıca, sektörün ikinci büyüğü halk (laiki) bankası’nda hesabı bulunan mudilerin daha büyük kesintilerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. kurtarma paketi dahilinde borçları ödenerek faaliyetlerine son verilmesi ve ardından kıbrıs bankası'na katılması öngörülen bankada, bu yöndeki teknik çalışmalar sürüyor.

ağır önlemler

güney kıbrıs'ta bankalar 12 günlük aradan sonra perşembe günü yerel saatle 12.00'da kapılarını açmış ve çeşitli sınırlamalar dahilinde işlem yapmıştı.

yetkililer, tüm uygulamaların mali sistemin istikrara kavuşması ve bankacılık sisteminin çökmemesi için şart olduğunu öne sürüyor. bankalardaki işlemlere getirilen sınırlamaların nedeni, panik sonucu hesapların boşaltılması ihtimalinin bertaraf edilmesi olduğu belirtiliyor.

güney kıbrıs, ab ve imf'den 10 milyar euroluk kredi alabilmek için, bu kuruluşların belirlediği şartlar çerçevesinde 5,8 milyar euroluk tasarruf sağlamak zorunda. güney kıbrıs,  iflastan kurtulmak için 17 milyar euroluk finansman talebinde bulunmuştu.

euro bölgesi'ndeki mali krizi aşmak için hayata geçirilen kurtarma paketlerinden birinde, ilk kez banka hesaplarında kesintiye gidilmesi talep ediliyor. ab bu durumun nedeninin, güney kıbrıs'taki bankacılık sektörünün aşırı büyük olması ve bu nedenle gerekli kaynağın kamu borç kesintisi ve benzeri yöntemlerle sağlanamayacağı görüşüyle açıklıyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;