Himalayalar eriyor

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda pazar günü sunulan raporlar, son 30 yılda bölgedeki buzullarda yüzde 20'den fazla erime meydana geldiğini ortaya koydu.

Haberin Öne Çıkanları

Kuraklığa neden olabilir

Araştırma üç yıl sürdü

Buzullardaki erime Himalaya Dağları'nın eteklerinde yaşayan halkı tehdit ediyor. [AFP]

bölgede şimdiye kadar yapılmış en geniş kapsamlı değerlendirmeyi yürüten bilim adamlarına göre himalaya buzullarının erimesi, milyonlarca insanı tehdit ediyor.

katmandu merkezli uluslararası entegre dağları geliştirme merkezi (icimod) tarafından yayınlanan üç raporun sonuçları göre son 30 yılda nepal buzullarının yüzde 21, butan buzullarının ise yüzde 22 oranında eridi.

Himalaya Dağları

dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları  asya'nın orta güney kısmında, doğu batı doğrultusunda uzanır. nepal sınırları içerisinde yer alan, 8 bin 850 metre ile dünyanın en yüksek zirvesi everest'i içine alır. pakistan, hindistan, çin, nepal ve butan' dan geçen 2 bin 400 kilometre uzunluğundaki himalaya dağları’nın buzulları, asya' nın dokuz büyük nehrini besler.

güney afrika’nın durban şehrinde 28 kasım’da başlayan ve iki hafta sürecek olan birleşmiş milletler iklim değişikliği konferansı’nda pazar günü sunulan raporlar ile himalaya buzullarındaki erimenin boyutları ilk defa konun uzmanları tarafından onaylanmış oldu. 

icimod’den basanta shrestha, “şimdiye kadar rakamlar, buzullar ve bölgedeki mevcut çevresel durum konusunda belirsizlik hakimdi” dedi.

daha önce 2007 yılında bilim adamları tarafından bölgedeki buzulların 2035 yılına kadar tamamen eriyeceği açıklanmış, bu açıklama bilim çevrelerince kuşkuyla karşılanmıştı.
tüm dünyadaki hükümetleri iklim değişikliğinin etkileri konusunda uyarması adına bm tarafından bir araya getirilen ipcc adlı bir grup bilim adamı, bu açıklamalarından dolayı 2009 yılında özür dilemeye zorlanmıştı.

araştırma üç yıl sürdü

icimod tarafından yürütülen ve isveç tarafından finanse edilen üç yıllık araştırma projesi, bölgede incelenen 10 buzuldan hepsinde erime meydana geldiğini gösterdi.

en hızlı erime 2002 ve 2005 yılları arasında gerçekleşti.

bir başka araştırma son 10 yılda bölgedeki kar miktarında da önemli azalma olduğunu ortaya koymuştu.

hükümetler arası iklim değişikliği panelinin başkanı rajendra pachauri, “bu raporlar dünyanın en hassas ekosistemlerinden birinde meydana gelen iklim değişikliğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayan, bölge bazlı, temel oluşturacak yeni bilgiler sunuyor” dedi.  

“bu raporlar bölge hakkındaki anlayışımız derinleştiriyor” diyen pachauri, raporların aynı zamanda mevcut bilgilerde var olan ve doldurulması gereken boşluklara ve iklim değişikliği ile mücadelede atılması gereken adımlara dikkat çektiğini belirtti.

'üçüncü kutup' bölgesi

çevreci kampanyalar himalayaları ‘üçüncü kutup’ olarak tanımlıyor ve kuzey ve güney kutuplarından sonra himalayalar’da eriyen buzulların deniz seviyelerinin yükselmesine neden olan en büyük üçüncü etken olduğunu belirtiyorlar.

icimod’nin genel direktörü david molden de  hindikuş-himalayalar bölgesinin dünyanın ekolojik anlamda en hassas bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

bilim adamları, nehir havzasında yaşayan 1.3 milyar insana yiyecek ve enerji sağlayan bölgede himalayalar’daki iklim değişikliğinin yıkıcı olabileceği uyarısında bulunuyor.

eriyen buzulların büyük göller yarattığını ve bu göllerin dağların eteklerinde yaşayan halkın güvenliğini tehdit ettiğini belirten bilim adamları buzulların 20-30 yıl içerisinde yok olabilme ihtimaline karşı uyarıyor ve bunun asya’ya kuraklık getireceğine dikkat çekiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;