Kırmızı et alarm veriyor

Her gün tüketildiğinde kanser veya kalp krizinden kaynaklı, erken ölüm riskini artırıyor.

Konular: Yaşam

Haberin Öne Çıkanları

Harvard araştırması

30 yıl sürdü

120 bin kişi katıldı

Araştırma, her gün işlenmemiş et tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 13 fazla olduğunu gösterdi. [stu_spivack, flickr]

harvard üniversitesinde 120 bin denek üzerinde yapılan, 30 yıldan fazla süren araştırmaya göre, düzenli kırmızı et tüketimi, özellikle kanser ve genç yaşta kalp krizi riskini yükseltiyor.

araştırmacılar 37 bin 698 erkek deneği 22 yıl, 83 bin 644 kadın deneği 28 yıl boyunca takip etti. katılımcılar her dört yılda bir yeme alışkanlıkları ile ilgili anketler doldurdu.

sonuçları tıp dergisi jama'da yayımlanan araştırma, her gün işlenmemiş et tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 13 fazla olduğunu gösterdi. her gün, salam, sosis gibi işlenmiş et tüketenlerde risk yüzde 20 daha fazla.

beyaz et ve ceviz riski azaltıyor

araştırma, beyaz etin ise ölüm riskini düşürebildiğini de teyit etti. düzenli olarak balık tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 7, kümes hayvanları tüketenlerin yüzde 14 oranında düştüğü görüldü.

ayrıca kırmızı et yerine ceviz tüketilmesinin de riski yüzde 19 oranında azalttığı ortaya kondu.

araştırma ekibi, çalışma kapsamında meydana gelen ölümlerin yüzde 9’unun, bu kişilerin günde yarım porsiyon daha az kırmızı et tüketmeleri halinde önlenebileceğinin altını çizdi.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;