Kırmızı et alarm veriyor
Her gün tüketildiğinde kanser veya kalp krizinden kaynaklı, erken ölüm riskini artırıyor.
Haberin Öne Çıkanları
Harvard araştırması
30 yıl sürdü
120 bin kişi katıldı
harvard üniversitesinde 120 bin denek üzerinde yapılan, 30 yıldan fazla süren araştırmaya göre, düzenli kırmızı et tüketimi, özellikle kanser ve genç yaşta kalp krizi riskini yükseltiyor.
araştırmacılar 37 bin 698 erkek deneği 22 yıl, 83 bin 644 kadın deneği 28 yıl boyunca takip etti. katılımcılar her dört yılda bir yeme alışkanlıkları ile ilgili anketler doldurdu.
sonuçları tıp dergisi jama'da yayımlanan araştırma, her gün işlenmemiş et tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 13 fazla olduğunu gösterdi. her gün, salam, sosis gibi işlenmiş et tüketenlerde risk yüzde 20 daha fazla.
beyaz et ve ceviz riski azaltıyor
araştırma, beyaz etin ise ölüm riskini düşürebildiğini de teyit etti. düzenli olarak balık tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 7, kümes hayvanları tüketenlerin yüzde 14 oranında düştüğü görüldü.
ayrıca kırmızı et yerine ceviz tüketilmesinin de riski yüzde 19 oranında azalttığı ortaya kondu.
araştırma ekibi, çalışma kapsamında meydana gelen ölümlerin yüzde 9’unun, bu kişilerin günde yarım porsiyon daha az kırmızı et tüketmeleri halinde önlenebileceğinin altını çizdi.
kaynak: ajanslar
Yorumlar