Portre

Portre: Antonis Samaras

Yunan siyaset sahnesinin tecrübeli isimlerinden olan Samaras, 1990’ların başında Makedonya ile yaşanan isim ihtilafındaki rolüyle hatırlanıyor.

Samaras, Haziran 2012 genel seçimleri kampanyasında.
Antonis Samaras, Haziran 2012 genel seçimleri sonrasında Yunanistan'ın başbakanlık koltuğuna oturdu. [Reuters]

yunanistan'ı içinde bulunduğu krizden çıkarması beklenen 'kurtuluş hükümeti'nin başbakanı ve merkez sağ tandanslı yeni demokrasi partisi’nin (nea demokratia) genel başkanı antonis samaras, 23 mayıs 1951 tarihinde ülkenin başkenti atina’da doğdu.

lisans öğrenimini atina koleji’nde iktisat, yüksek lisans öğrenimini ise abd’nin harvard üniversitesi’nde işletme alanında tamamlayan samaras, 1977 yılında ülkesine geri dönerek nd bünyesinde siyasete atıldı.

aynı yıl düzenlenen genel seçimlerde messinia bölgesinden milletvekili seçilen hırslı ekonomist, 1989 yılında maliye bakanlığı, 1989-1992 döneminde de dışişleri bakanlığı yaptı.

makedonya ihtilafındaki rolü

samaras, yunanistan’ın, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden makedonya cumhuriyeti’ni tanımamasıyla başlayan ve halen devam etmekte olan ihtilafın baş aktörlerinde biri olarak biliniyor.

bu dönemde, samaras’ın dikte ettiği sert dış politika çerçevesinde atina yönetimi, ‘makedonya’ isminin tarihi olarak slav değil, elen olduğunu vurgulayarak, bölgeyi diplomatik olarak tanımayacağını açıkladı. yunan hükümeti bu söylemini, milattan önce kurulmuş olan makedon krallığı ile bugün yunanistan sınırları içinde yine makedonya olarak anılan bölgeye atıfta bulunarak desteklemeye çalıştı. bağımsız bir devletin tek başına 'makedonya' adını kullanmasıyla alakalı tarihi ve bölgesel kaygılar taşıdığını vurguladı.

atina, yugoslavya’dan kopan bölgenin bm üyeliğini 1993 yılına kadar engelledikten sonra, ülkenin, sorun nihai olarak çözülene kadar ‘eski yugoslav makedonya cumhuriyeti’ olarak anılmasını kabul etti. samaras ve nd bünyesindeki arkadaşları, bm güvenlik konseyi ve bm genel kurulu'nun bu yöndeki kararlarının kabul edilmesi sonrasında hükümetten istifa ederek nd hükümetinin düşmesine neden oldu.

siyasetçinin bu kopuş sonrasında kurduğu yeni parti siyasi bahar (politiki anixi), 1993 seçimlerinde yüzde 4,9 oranında oy alarak yunanistan parlamentosu’nda 10 sandalye ile temsil edilirken, 1996 yılında yüzde 2,9 oranında oyla seçim barajının altında kaldı. 1994 avrupa parlamentosu seçimlerinde iki sandalye kazanan parti, 1999 seçimlerinden ise eli boş döndü.

2000 seçimlerine katılmayarak nd’yi destekleyen siyasi bahar girişimi, samaras’ın 2004 yılında partiyi feshederek eski partisine dönmesiyle son buldu. samaras, nd çatısı altında, 2004 yılında avrupa parlamentosu, 2007 yılında ise yunanistan parlamentosu üyesi oldu. siyasetçi, bu dönemde kültür ve spor bakanlığı yaptı.

samaras, nd'nin lideri

dönemin nd lideri kostas karamanlis, partisinin 2009 genel seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından istifa etti. parti liderliği için yarışan samaras, dışişleri eski bakanı dora bakoyanni karşısında galip gelerek koltuğa oturan isim oldu.

yunanistan’ın yaşadığı borç krizi döneminde, uzun süre kemer sıkma politikalarına karşı tavır alan samaras'ın yönetimindeki nd, bu çerçevede ilgili kanunlara müspet oy veren bakoyanni’yi de partiden ihraç etti.

nd, kasım 2011’de, eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos başbakanlığında merkez sol panhelenik sosyalist hareket’in (pasok) de dahil olduğu ‘ulusal birlik’ hükümetinde yer aldı.

yunanistan’a tedarik edilecek ikinci kurtarma paketine ilişkin olarak 'troyka' adıyla anılan avrupa birliği komisyonu, avrupa merkez bankası ve uluslararası para fonu’ndan (imf) oluşan grupla yürütülen görüşmelerin son bölümüne etkin olarak katıldı.

mayıs 2012'deki genel seçimlere yönelik kampanyasında, pasok ile koalisyona yanaşmayacağı ve gerekirse bir daha seçimlere gidebileceği mesajını veren samaras ayrıca, kamu harcamalarını ‘israf’ tarafından kesmeyi, yoğun olarak özelleştirmeye gitmeyi ve vergi reformu gerçekleştirmeyi vaat etti.

başbakanlığı

samaras liderliğindeki nd, yüzde 19’luk oy oranıyla 6 mayıs 2012'de düzenlenen seçimlerden birinci parti çıktı. cumhurbaşkanı karolos papulyas, koalisyon hükümeti kurma görevini ilk önce samaras'a verdi. ancak samaras da diğer liderler de hükümet kurmayı başaramayınca seçimlerin yenilenmesine karar verildi. 17 haziran 2012'de gerçekleştirilen genel seçimlerde, nd bu sefer oyların 29,66'sını alarak bir kez daha birinci parti olarak çıktı. her ne kadar nd yine tek başına hükümet kuracak kadar oy alamadıysa da yüzde onluk bir oy artışı samaras'ın elini oldukça rahatlattı. 

panhelenik sosyalist hareket (pasok) ve demokratik sol parti (dimar) ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaşan samaras, yunanistan'ın bu zorlu döneminde başbakanlık görevini üstlendi. ab'nin kurtarma planlarını uygulamak hedefi ile koalisyon ortakları pasok ve dimar'ın ekonomik tedbirlerin yumuşatılması talepleri arasında denge kurmaya çalışan samaras, çalkantılı bir dönemde ülkesini yönetmeye çalışıyor.

antonis samaras ve eşi georgia kritikos'un lena ve kostas adında iki çocuğu bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;