Portre
Portre: Ramazan Kadirov
İlk Çeçen savaşında Ruslara karşı savaşan isyancı Kadirov, şimdi Putin’in de desteği ile küllerinden doğacak bir Çeçenistan inşa etmeye çalışıyor. İnsan hakları ihlalleri ile gündeme gelen ‘Çeçen Kaplanı’nı eleştirenler ise bir bir ortadan kayboluyor...
1936’da inguş özerk bölgesi ile çeçen-inguş özerk cumhuriyeti adı altında bir araya gelen çeçenler, sovyetlerin yıkılma sürecinde kongre kararıyla 1990 kasım'ında çeçen-inguş cumhuriyeti’nin bağımsızlığını; 1991 mayıs'ında da egemenliğini ilan etti. kongre, cumhuriyetin ismini de “çeçen içkerya cumhuriyeti” olarak değiştirdi.
1994-1996 yılları arasında ağır kayıpların verildiği 1. çeçen - rus savaşının ardından 1999 yılında rus şehirlerinde rus istihbaratı tarafından bombalı saldırılar gerçekleştirildi. rusya o dönemde saldırıların sorumlusu olarak çeçenleri gösterdi ve ordu başkent grozni’yi ele geçirdi.
1.çeçen – rus savaşında babası ahmed kadirov ile beraber ruslara karşı savaşan ramazan kadirov, 2. çeçen – rus savaşında çeçen isyancılara karşı dağlarda rusların yanında savaşarak bir anlamda siyasi geleceğini garantiye almış oldu.
putin yönetimi, rusya’nın çeçenya’daki yerleşim birimlerine askeri bakımdan hakim olduktan sonra kendisine yakın çeçenleri organize ederek rusya federasyonu’na bağlı “çeçen cumhuriyeti” ile yeni bir yönetim ortaya çıkardı.
bugün çeçenya, göreceli olarak rusya federasyonu’na bağlı bir cumhuriyet.
grozni’deki patlamada çeçenista'ınn eski başkanı ve rus yanlısı bir müftü olan babasını kaybeden 27 yaşındaki ramazan kadirov ülkenin başına geçmek için çok gençti. kanunlara göre 30 yaşını doldurması gerektiğinden putin’in desteği ile başbakan yardımcısı oldu.
babasının intikamını almaya yemin eden kadirov ramzan ahmatoviç 2007’de yine putin’in desteği ile ‘rusya’nın kirli arka bahçesi’ olarak da tanımlanan çeçenistan’ın başına geçerek başkan oldu.
rusya’nın başlattığı ve medvedev’e göre birçok can kurtaran dağlardaki isyancılara karşı düzenlenen kontrgerilla harekâtı, iki lider tarafından da bölgenin normalleşmesi için büyük bir adım olarak tanımlansa da ileride kadirov’un başını ağrıtacak bölgesel isimlerin ön plana çıkmasına da yol açtı. bu operasyonlardan bir yıl sonra mart 2010’da rusya metrosunda gerçekleşen patlamayı radikal islamcı doku umarov üstlendi.
doku umarov ‘kafkas sürgününün başkenti’ olarak da bilinen rusya’nın soçi kentinde düzenlenecek 2014 kış olimpiyatlarını sabote edeceklerini açıklarken kadirov da umarov’u olimpiyatlara kadar yok etme tehdidini kamuoyu önünde tekrarlamaktan çekinmiyor.
çeçenistan’da hükümet destekli milisler tarafından kaçırıldığı ve öldürüldüğü iddia edilen muhalifler ile ilgili araştırma yapan rus insan hakları savunucusu natalia estemirova’nın 2006 yılında kaçırılıp öldürülmesi ile ilgili olarak kadirov suçlansa da benzer olaylarda da adı geçen çeçen lider bu suçlamaların tamamını reddediyor.
çeçen kültürünü korumayı hedefleyen kadirov, başkan olduktan sonra ülkede kadınların kısa eteklerle gezmesini, başörtüsüz sokağa çıkmasını ve belli bölgelerde belli saatler dışında alkol satışını yasaklasa da kendisi lükse, eğlenceye, spora düşkünlüğü ile tanınıyor. youtube’a düşen içki kadehlerinin önünde olduğu ve eğlendiği bir videonun ise kendisine karşı yapılmış bir komplo, videodakinin de kendisine çok benzeyen bir oyuncu olduğunu iddia ediyor.
bürosunda rusya ve çeçenistan bayrağı arasında ernesto che guevara posteri de olan kadirov’un özel meraklarından biri de şahsi hayvanat bahçesi. evinin bahçesinde beslediği birçok vahşi hayvanın içerisinde kaplanlara olan ilgi ve merakı herkes tarafından biliniyor. pahalı otomobilleriyle gezdiği çeçenistan sokaklarını da yepyeni, modern inşaatlarla doldurarak savaşın izlerini unutturmaya çabalıyor.
Yorumlar