Portre

Yeni veliaht Prens Muhammed bin Nayif kimdir?

Suudi Arabistan'da Kral Selman tarafından veliaht olarak atanan Prens Muhammed bin Nayif, ülkedeki hızlı siyasi yükselişi, ABD ile yakınlığı, El Kaide ile mücadelesi ve Yemen operasyonundaki aktif rolü ile biliniyor.

Muhammed bin Nayif'in Kral Abdulaziz'in Suudi Arabistan tahtına geçecek ilk torunu olması bekleniyor. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

muhammed bin nayif bin abdulaziz el suud, kral selman'ın beklenmeyen kabine değişikliğinin ardından yeni veliaht prens oldu. böylelikle ülkede ilk kez veliahtlık kral abdulaziz'in oğullarından torunlarına geçmiş oldu. 

henüz 55 yaşındaki prens muhammed bin nayif, kral selman'ın yeğeni. prens muhammed bin nayif aynı zamanda içişleri bakanı ve güvenlik ve siyasal işler konseyi başkanı. 

prens muhammed, suudi arabistan'daki birçok hanedan üyesi gibi eğitimini abd'de tamamladı. portland'daki lewis&clark koleji'nde dersler alan muhammed fbi'ın düzenlediği güvenlik eğitimlerine katıldı, daha sonra ise scotland yard'da anti-terör birimlerinde eğitim aldı.

yükselişi hızlı oldu

ülkeye döndükten sonra bir süre işadamlığı yapan muhammed, 1999 yılına gelindiğinde ise içişleri bakanı'nın güvenlik işlerinden sorumlu yardımcılığına getirildi. görevi süresince bakanlıkta sivil savunma direktörlüğü de yapan muhammed bakanlığın etkin isimlerinden biri oldu.

2009 yılının kasım ayında kral abdullah, prens muhammed bin nayif'i yüksek ekonomi konseyi üyesi olarak atadı. bu hamle aynı zamanda kral abdullah'ın muhammed bin nayif'in yükselmesine verdiği onay olarak da yorumlandı. aynı zamanda nayif aldığı yeni görevle ülke ekonomisinde de etkisini artırarak söz sahibi oldu.

nitekim dönemin içişleri bakanı olan babası prens nayif'in 2012 yılında ölmesinin ardından içişleri bakanı yardımcısı olarak atanan nayif, aynı yıl içerisinde, çok kısa bir süre sonra ise kral abdullah tarafından içişleri bakanı olarak atadı.

suikast girişimi

prens bin nayef'e şimdiye kadar dört suikast girişiminde bulunuldu. 

2009 yılının ağustos ayında arap yarımadası'ndaki el kaide üyesi genç bir kişi prens muhammed'e bir mesaj gönderdi. abdullah hasan asiri adındaki el kaide üyesi prens muhammed'in gönderdiği uçakla bulunduğu yerden alınıp ciddde'ye getirildi.

el kaide üyesi asiri prens muhammed'e kısa bir mesafe kala üzerinde saklamış olduğu bombayı patlatarak muhammed'in yaralanmasınaa sebep oldu. 

saldırının ardından devlet televizyonuna çıkan muhammed eli bandajlı bir şekşldeyken şunları söylemişti:

"aranmasını istemedim, daha sonra ise beklenmedik biçimde kendini havaya uçurdu. ancak bu sadece krallık içinde terörizmle savaşmak için benim kararlılığımı artırdı."

yemen politikası ve abd ile yakınlık

suudi arabistan'ın öncülüğünde yemen'deki husilere karşı başlatılan 'kararlılık fırtınası' operasyonunda muhammed bin nayif aktif rol aldı. prens muhammed çok daha öncesinden yemen'i 'tehlikeli bir başarısız devlet' olarak tanımlamış ve suudi arabistan'ın güvenliğine tehdit olduğunu söylemişti. devrimden önce de dönemin lideri ali abdullah salih'in ülkede kontrolü kaybettiğini belirten muhammed strateji olarak ise yemenli kabilelerle doğrudan iletişim kurulmasını önermişti.

'terör'le mücadele programlarının uygulanmasında washington ile birlikte çalışan prens muhammed istihbarat paylaşımını da büyük ölçüde artırılmasını sağladı. 14 ocak 2013'te abd başkanı barack obama ile washington'da görüşen muhammed güvenlik ve bölgesel gelişmeleri ele almıştı. abd ile yakın ilişkilerinden dolayı kabinedeki en amerikan yanlısı bakanlardan biri olarak görülüyordu. 

wikileaks'te muhammed bin nayif

2012 yılında içişleri bakanı olarak atanmadan önce wikileaks’in sızdırdığı ve mart 2009 tarihli belgede, muhammed bin nayif 'kral abdullah’ın takdirine nail’ şeklinde niteleniyor. aynı belgede muhammed bin nayif’in reformcu fikirleri en çok benimseyen prens olmasına rağmen muhafazakar alimlerle iyi ilişkiler yürüttüğüne dikkat çekilmişti.

bir başka wikileaks belgesinde muhammed bin nayif ‘iran’a karşı tavizsiz’ olarak anılıyor ve ‘iran’la bir savaş durumunda’ suudi arabistan'ın alt yapısını korumak konusunda amerikan yetkililere danışmaktan yana olduğuna dikkat çekiliyor. 

muhammed bin nayif, diğer hanedan üyelerine nazaran medyada daha fazla görülmesiyle de biliniyor. 

kaynak: al jazeera

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;