Spor Portre

Portre: İbrahim Hacıosmanoğlu

Hacıosmanoğlu, '2010-11 sezonu şampiyonluk kupasını Trabzonspor'a getirme' vaadiyle kulübün 15'nci başkanı oldu. Söylemlerinde sürekli 'temiz futbol ve 'adil düzen' vurgusu yapıyor.

Hacıosmanoğlu, 2008'deki başkanlık seçiminde Sadri Şener'e kaybetmişti. [AA]
hacıosmanoğlu, trabzonspor başkanlığına türk futbolunun karışık bir döneminde geldi. 
2011'de fenerbahçe'nin şampiyonluğu ile tamamlanan sezonun ardından şike süreci ortaya çıktı. hacıosmanoğlu, trabzonspor'un şampiyonluğunun çalındığını söyledi. başkanlığa gelmesindeki en büyük etken 'o yılki şampiyonluk kupasını trabzon'a getireceğim' sözü oldu. 
 

İbrahim Hacıosmanoğlu

doğum tarihi: 1966
doğum yeri: of, trabzon
görevi: trabzonspor başkanı (2013- )
trabzon basını ibrahim hacıosmanoğlu'nun başkanlığa gelişini "halkın dediği oldu", "trabzonspor'da robin hood dönemi", "kupa sözünün zaferi!", "demir yumruk işbaşında!", "şike öfkesi başkan seçtirdi" ve "cesur yürek başkan" başlıklarıyla duyurdu. 
ibrahim ethem hacıosmanoğlu, 1966'da trabzon'un of ilçesinde doğdu. 12 kardeşli bir ailenin 11'inci çocuğu. 
eğitim hayatı uzun sürmeyen trabzonspor başkanı, ilkokul mezunu. okuma yazmayı dördüncü sınıfa kadar bilmiyordu: 
"okuma-yazmayı iki günde eniştemden öğrendim. eniştem, hayat felsefemin gelişmesinde çok önemlidir. bir gün dedi ki 'kızıl meydanda yaptığını evinde yapacaksın, evinde yaptığını da kızıl meydanda yapacaksın. hâkim olduğun yerde istediğini yapıp, hâkim olmadığın yerde korkmayacaksın' o günden beri korkusuzum."
12 yaşına kadar of'ta yaşayan hacıosmanoğlu, daha sonra istanbul'un yolunu tuttu. tahsil hayatı erken biten başkan, istanbul'da babasının işlerine yardımcı olmaya başladı. organizasyon, petrol ve inşaat işleri yaptı. 
bir holding sahibi olmayan ve belirli bir sektörde sürekli iş yapmayan hacıosmanoğlu kendi deyimiyle büyük bir servete sahip değil. 
akçaabat sebatspor'da yöneticilik hayatına başlayan ibrahim hacıosmanoğlu, 2005-06 ve 2006-07 sezonlarında trabzonspor'da başkan yardımcılığı yaptı. 
nuri albayrak başkanlığındaki yönetimde iki yıl görev yaptıktan sonra başkan adaylığını koydu, seçilemedi. ancak pes etmedi. 
2010-11 sezonunda trabzonspor'un averajla fenerbahçe'ye kaybettiği şampiyonluğun ardından şike süreci patladı. ve hacıosmanğlu sert söylemleri ile medyada yer almaya başladı.  
mehmet ali aydınlar'ın türkiye futbol federasyonu başkanlığı'ndan istifasının ardından 2012'nin ilk ayında tff başkanlığına aday oldu. 
seçime iki gün kala ise trabzonspor kulübü'nden yeterli desteği alamadığı için adaylıktan çekildiğini açıkladı. dönemin trabzonspor kulübü başkanı sadri şener'e, yıldırım demirören'e destek olduğu için sert tepki gösterdi: 
"tarafıma yapılan destekleri yakinen bilmesine ve süreç içinde kendisine bu konuda ısrar eden kulüplere rağmen, trabzonsporlu olarak trabzonlu bir adaya destek vermeyen sadri şener'i de trabzonspor camiasına havale ediyorum. elinden şampiyonluğu alan fenerbahçe başkanı aziz yıldırım'ın adayı olan yıldırım demirören'e verdiği destek sonrası, bundan sonra kendisine destek verdiği başkanların boşalttığı koltuklara oturmak yakışır."
trabzonspor'un şampiyonluğunun elinde alındığını ve kupayı trabzon'a getireceğini savunan hacıosmanoğlu, arkasına trabzonspor taraftarlarının desteğini aldı. şener'in görevi bırakmasının ardından 26 mayıs 2013'te en büyük hedefine ulaştı, trabzonspor başkanlığına seçildi. 
olağanüstü kongrede muharrem usta, ibrahim hacısalihoğlu, metin atasoy, hakan kulaçoğlu ve emre aksoy'u geride bırakarak karadeniz kulübünün 15'inci başkanı oldu. hükümetin desteklediği iddia edilen en güçlü rakibi usta'yı 75 oy farkla geride bıraktı. 
hacıosmanoğlu sandıklar açılmadan önce yaptığı konuşma ile fenerbahçe camiası ve aziz yıldırım'ı hedef aldı:
"trabzonspor, 1967'de kuruldu fakat bizim özümüzde yüzyıllardır haksızlığa karşı mücadele etmek vardır. yalnızca 2010-11 değil, 1995-96, 2003-04, 2004-05 sezonlarında da şampiyonluklarımız gasp edilmiştir. şampiyonluk çalan hırsızlar, son şampiyonlukta radara yakalandı. fenerbahçe'nin başkanı emek hırsızıdır. başkanlık bana nasip olursa bu zavallıları dışarı iteceğim. o kupayı nasıl alacağımızı biliyoruz… o kupa kirlenmiştir. sahilde bir anıt yapıp orada sergileyeceğiz. emek hırsızları ve sermaye patronlarıyla savaşmaya başkan olduğumda da devam edeceğim."
yeni başkan türkiye futbol federasyonu, fenerbahçe ve aziz yıldırım aleyhindeki sert söylemlerini hep sürdürdü. fenerbahçe kulübü'nden de aynı sertlikte yanıtlar aldı. 
trabzonspor'da ilk iş olarak göreve kısa süre önce gelen teknik direktör tolunay kafkas'ı gönderdi. trabzonlu olan mustafa reşit akçay'ı takımın başına getirdi. bordo-mavililer, altyapıya önem veren bir isim olarak bilinen akçay yönetiminde sezona başladı. 
ak parti mitingi
türkiye'de gezi olayları'nın yaşandığı günlerde, ak parti'nin kazlıçeşme'de düzenlediği dev mitingde ibrahim hacıosmanoğlu da sahnedeydi. bir kulüp başkanının bir siyasi partinin mitinginde sahneye çıkması uzun süre tartışıldı.
siyasi görüşünü milliyetçi muhafazakar olarak tanımlayan hacıosmanoğlu, ak parti mitingine çıkışını "benim gidiş sebebim, gezi parkı'ndaki eylemlerle ilgili değildir. ben, başörtüsü mağduruyum. geniş bir ailem var. ablamın kızı, üniversitede okurken ilk 3 sene çok başarılıydı ama 4'üncü sınıfta başını açmadığı için mezun olamadı. eşim de mimarlık kazandığı halde okuyamadı. ben bu konuda mağdur taraftan biri olarak tavrımı göstermek istedim ve o yüzden oraya gittim" ifadeleriyle açıkladı. 
başbakanın icraatlarını beğendiğini söyleyen trabzonspor başkanı, 'bir spor adamı siyasetle ilgili konuşmaz' fikrine katılmıyor. ileride siyasete girmeyeceğini ise net bir şekilde belirtiyor.  
2013-14 sezonuna beşiktaş yenilgisi ile başlayan trabzonspor, inişli-çıkışlı bir grafik sergiledi. avrupa ligi'nde ise tarihinin en iyi dönemlerinden birini geçirdi.
kadıköy'de gergin maç
2013-14 sezonunun yedinci haftasında trabzonspor deplasmanda fenerbahçe'ye rakip oldu. 0-0 tamamlanan maçın sonrasında hacıosmanoğlu, sarı-lacivertli taraftarlarla karşı karşıya geldi. 
stadın önünde basına açıklamalarda bulunan hacıosmanoğlu'nin bir taraftarla başlayan atışması daha sonra arbedeye dönüştü. başkanın içinde bulunduğu araca taraftarlar pet şişeler fırlatmaya başladı, çevik kuvvet olayları güçlükle yatıştırdı.
2010-11 şampiyonluk kupasını trabzon'a getireceğini belirten hacıosmanoğlu, 23 ekim 2013'te türkiye futbol federasyonu'na kulübü adına başvuru yaptı. yapılan başvuruda 2010-2011 sezonu şampiyonluğunun trabzonspor'a verilmesi talep edildi. 

hacıosmanoğlu'nun en tartışmalı olaylarından biri de 2015-2016 sezonunda evinde ağırladıkları gaziantepspor maçından sonra yaşandı. hakemler hataları sebep gösterilerek hakem çağatay şahan ve yardımcıları soyunma odasından çıkartılmadı. trabzonspor başkanı maçtan sonra sıcağı sıcağına her ne kadar hakemlerin kendi isteğiyle alıkoyduğunu ifade etse de federasyona bildirilen savunmada hakemlerin taraftarın tepkisinden korunduğu bildirildi. hacıosmanoğlu bu açıklamalarından dolayı hem 9 ay 10 gün hak mahrumiyeti cezası aldı hem de kadınlara yönelik 'ayrımcı' açıklamalarından dolayı büyük tepki gördü. 
hacıosmanoğlu sert mizacı nedeniyle zaman zaman 'mafya' yakıştırmalarına maruz kalıyor. bu benzetmelere cevabı net: "bizim oralardan mafya çıkmaz, delikanlı çıkar." 
kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;