Türkiye-Irak ilişkileri

Başika restleşmesi

Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu ve MİT Müsteşarı Fidan'ın Bağdat'ı ziyaretinin ardından Ankara 'mutabakat sağlandı' açıklamasını yaptı. Ancak bu açıklamanın hemen ardından Irak Başbakanı İbadi, BMGK'ya resmi şikayet başvurusu yapması için Dışişleri'ne talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise "Askerleri çekmemiz söz konusu değil" dedi.

[Fotoğraf: DHA / Arşiv]

başbakanlık, dışişleri  müsteşarı büyükelçi feridun sinirlioğlu ve mit müsteşarı hakan fidan'ın bağdat'a yaptığı ziyaretle ilgili açıklama yaptı. açıklamada, türkiye'nin işid'le savaşta irak'a verdiği desteği sürdürme noktasında kararlı olduğu belirtildi. başika'daki türk askerlerinin tanzimi konusunda da irak hükümetinin hassasiyetlerinin dikkate alınacağı ifade edildi. ancak açıklamadan hemen sonra bağdat'tan tam tersi hamle geldi. irak başbakanı haydar ibadi, bm güvenlik konseyi'ne resmi şikayet başvurusunda bulunması için dışişleri bakanlığı'na talimat verdi. 

başika kampıyla ilgili kriz türkmenistan ziyareti öncesinde basın toplantısı yapan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a da soruldu. erdoğan, askerlerin muharip amaçlı değil, eğitim veren danışmanları korumak için başika'da bulunduğunu vurguladı. erdoğan, cumhurbaşkanı erdoğan, "irak merkezi hükümeti gerekli tedbirleri alamıyorsa biz alırız. askerimizi geri çekmek gibi birşey söz konusu değil" dedi. 

irak'ın resmi başvuru adımı ve erdoğan'ın ifadeleri öncesinde ankara'dan yapılan açıklama ise şöyleydi: 

"dışişleri  müsteşarı büyükelçi feridun sinirlioğlu ve mit müsteşarı hakan fidan, başbakanımızın  özel temsilcileri sıfatıyla 10 aralık 2015 tarihinde bağdat'a giderek irak başbakanı haydar el ebadi, dışişleri bakanı ibrahim caferi ve savunma bakanı halit el ubeydi ile görüşmelerde bulunmuşlardır.

görüşmelerde, irak'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne duyduğumuz saygı vurgulanmış,  deaş terör örgütüne karşı mücadelede irak yönetimine vermekte olduğumuz desteğin sürdürülmesi konusundaki kararlılığımız teyid edilmiştir.

deaş'la mücadeleye katılacak iraklı gönüllülerin tarafımızdan eğitildiği başika'daki kampa yönelik son dönemde yoğunlaşan güvenlik riskleri nedeniyle arttırılan koruma gücüne mensup askeri personelin alandaki eğitim ve güvenlik durumuna göre yeniden tanzimi hususu da irak hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak kararlaştırılmış, aynı zamanda, irak hükümetiyle güvenlik alanında işbirliğinin derinleştirilmesini teminen yeni mekanizmalar oluşturulması için bir çalışma başlatılması konusunda mutabık kalınmıştır."

irak hükümeti, sinirlioğlu ve fidan'ın ziyaretiyle ilgili yaptığı açıklamasında ise "krizin çözülmesinin tek yolu, türk askerlerinin tamamen çekilmesidir" ifadesini kullanmıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;