İşgal sonrası Afganistan

Erdoğan: 4 ülke askerini Afganistan'da tutacak

Afganistan'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO güçlerinin 2014 sonu itibariyle ülkeden ayrılacağını hatırlattı, Türk askerinin 2014 sonrasında da burada kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Konular: Afganistan, Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik seyahat için Afganistan'ın başkenti Kâbil'de. [Fotoğraf: AA]

bir günlük afganistan ziyaretinde doğan kışlası'ndaki askerlere hitaben konuşan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, "suriye'nin kobani şehrinden türkiye'ye sığınanlara da en başta kucak açan, onları dostça, kardeşçe kucaklayan yine türk silahlı kuvvetlerimiz olmuştur." dedi.

erdoğan, van bağımsız milletvekili aysel tuğluk'un, eylül ayında işid'le savaşmak için sınırı geçmek isteyenlere müdahale eden askerlere taş atmasını da "densizlik" olarak tanımladı:

"bazı densizler çıkıp mehmetçiğe taş atıyor olabilirler. bazı alçaklar çıkıp mehmetçiğe kurşun sıkıyor olabilirler. barış için görev yaptığımız yerlerde, bazıları çıkıp düşmanca tavırlar sergiliyor olabilirler. dünyanın en büyük ve en kadim ordularından biri olan türk silahlı kuvvetleri, bu insanlık dışı saldırıların hiçbirine boyun eğmez, hiçbirinden etkilenmez ve vazifesini kararlılıkla yerine getirme idealinden asla vazgeçmez." 

'türk askeri kalacak'

afganistan'da mevkidaşı eşref gani ile ortak basın toplantısı düzenleyen cumhurbaşkanı tayyip erdoğan yıl sonunda nato’nun ülkedeki askerleri çekmesinin ardından türkiye dahil dört ülkenin afganistan’da kalmaya devam edeceğini söyledi.

“isaf bu yıl burada sona eriyor. ama türkiye, abd, almanya, italya buradaki yolculuğuna devam edecek. biz türkiye olarak üzerimize düşeni en güzel şekliyle yerine getireceğiz. 2015-16 yıllarına yönelik kâbil havalimanı’nın işletilmesi, korunması bunlar bizim üzerimizde olacak. bu süreci bizler bu noktada üstlenmek suretiyle yürüteceğiz.”

"istanbul süreci devam edecek"

erdoğan, bölgedeki gelişmelerin de afganistan’dan kopuk olmadığını ve irak, suriye dahil olmak üzere bölgeyi etraflıca görüştüklerini belirtti.

“pakistan-afganistan-türkiye olarak başlayan bir süreç vardı, aynı kararlılıkla devamını aramızda teyit ettik. çünkü pakistan-afganistan arasında sıkıntının olması bizleri de sıkıntıya düşürür. biz iki kardeş ülkenin dayanışma içinde geleceği yürümesi inanıyorum ki her iki ülkeyi de güçlü kılacaktır ki bunun emarelerini görüyoruz. terörle mücadele çok önemli. pakistan’ın sınır kapılarında terör unsurlarının geçişine yönelik aldığı tedbirler memnuniyet verici. bunlar da burada huzurlu seçimin yapılmasını sağladı.”

"afganistan’ın yürüyüşü çok farklı olacak"

erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi için afgan makamlarını tebrik de etti.

“cumhurbaşkanlığı seçimlerinde afganistan’da milli mutabakat hükümetinin kurulması ki buradaki oy oranları açık, net ortada ama mutabakat hükümeti olarak bunun kurulmuş olması birliğin, beraberliğin geleceğe yansıması noktasında bana göre çok çok önemliydi. her türlü takdirin ötesinde. bundan dolayı değerli kardeşimi kutluyorum. diğer tüm kardeşlerimizi de tebrik ediyorum. afganistan’ın bundan sonraki yürüyüşü çok daha farklı olacaktır.”

türkiye'ye teşekkür etti

erdoğan'dan önce açıklamalar yapan eşref gani de, “afganistan daima sizin ikinci eviniz olacaktır” sözleriyle erdoğan’a “hoşgeldiniz” dedi. gani, "türk askerinin bizlere sağlamış olduğu destekten dolayı ve eğitim desteğinizden dolayı müteşekkiriz" diye konuştu.

gani, erdoğan ile ikili görüşmelerinde, islâm dünyasının içinde bulunduğu durum ve türkiye’nin oynayacağı rolün konuşulduğunu söyledi. türkiye ve afganistan’ın üzerine düşen görevleri kapsamlı biçimde ele aldıklarını da ifade etti. gani’ye göre, bir diğer gündem maddesi de afganistan’da barışın tesisi ve istikrarın sağlanmasıydı. afgan cumhurbaşkanı bunun için de türkiye’ye teşekkür etti. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;