IŞİD

'IŞİD kuşatmasını kırdık'

ABD Başkanı Obama, IŞİD’in Sincar Dağı’ndaki Ezidilere yönelik kuşatmasının kırıldığını ve bölgedeki ordu personelinin geri çekileceğini açıkladı. BMGK da cuma akşamı IŞİD'e yönelik yaptırımları oylayacak.

“Çok sayıda masum insanı kurtardık” diyen Obama, bölgeye artık havadan insani yardım yapılmayacağını söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama, “sincar dağı’ndaki durum oldukça düzeldi. halkımız bu çabalardan ötürü gurur duymalı. ordumuzun profesyonelliği ve halkımızın cömertliği sayesinde işid’in sincar dağı’ndaki kuşatmasını kırdık” dedi.

“çok sayıda masum insanı kurtardık” diyen abd başkanı, bölgeye artık havadan insani yardım yapılmayacağını ve abd ordu personelinin geri çekileceğini ifade etti.

obama, işid’in erbil’deki abd vatandaşlarını ve tesislerini tehdit etmesi halinde hava saldırılarının süreceğini ekledi. ayrıca irak hükümetine ve işid’le savaşan kürtlere destek de devam edecek.

“işid terörüne maruz kalan iraklılar için durum ciddiyetini koruyor” diyen obama, irak’ta siyasi çözüm için kapsayıcı bir hükümetin önemini tekrar vurguladı.

abd hükümeti, eski irak başbakanı nuri maliki’nin yerine göreve gelen yeni başbakan haydar ibadi’ye desteğini ifade etmişti. maliki ise anayasa'nın ihlâl edildiğini söyleyerek, yeni hükümete destek veren yabancı ülkelere tepki göstermişti.

almanya’dan gıda, fransa’dan silah

almanya savunma bakanlığı, cuma günü dört nakliye uçağı ile türkiye üzerinden erbil’e 36 ton tıbbi ve gıda yardımı göndereceğini açıkladı.

hafta başında konuşan almanya savunma bakanı ursula von der leyen ayrıca zırhlı araçlar, miğferler ve çelik yelekler de gönderebileceklerini söylemişti.

alman yasalarına göre, ulusal güvenliği tehdit eden haller dışında almanya, savaş bölgelerine silah gönderemiyor.

ancak işid’in ilerleyişine karşı duranlara yardım etmenin uluslararası toplumun bir görevi olduğunu söyleyen almanya başbakanı angela merkel, silah yardımı konusunda gerekli görülürse yasanın esnetilebileceğinin mesajını verdi.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, ‘irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani’nin ricasına yanıt olarak silah desteğinin en kısa sürede yapılacağını’ söyledi.

bmgk’dan işid oylaması

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) ise, irak ve suriye’de güçlenen işid örgütüne karşı, cuma akşamı bir çözüm planı oylamaya hazırlanıyor.

türkiye saati ile 22.00’de yapılacak oylamada, ingiltere’nin teklifi ve yaklaşık bir haftalık müzakere sonucu 15 üye ülkenin tamamının da üzerinde anlaştığı bir metinle yaptırımlar hayata geçmiş olacak.

işid, el nusra cephesi ve el kaide bağlantılı diğer tüm örgütlere acilen silah bırakma çağrısı yapan metinde, bm üyesi ülkelerin tümüne de vatandaşlarının ‘terörist’ gruplara yurt dışından katılmasını engelleme ve bu gruplara yardımları durdurma çağrısı yapıldı; aksi takdirde ekonomik yaptırımlar uygulanacağı belirtildi.

bmgk, bu konudaki kararlılığının göstergesi olarak, yaptırım uygulanacak bazı el kaide liderlerinin de isimlerini yayınlayacak.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;